zbog intervjua sa sebijom izetbegović

Bura se ne stišava: Sindikat BHRT-a hitno traži ostavke Karamehmedovića, Vrankića i najbližih saradnika

Hronika 07.11.17, 15:30h

Bura se ne stišava: Sindikat BHRT-a hitno traži ostavke Karamehmedovića, Vrankića i najbližih saradnika
Ovaj intervju sa Sebijom Izetbegović iz UO SO BHRT-a nazivaju skandalom te kažu kako je nanesena nenadoknadiva i nepopravljiva šteta BHRT-a

 

Upravni odbor Sindikalne organizacije Javnog radiotelevizijskog servisa BiH - BHRT objavio je saopštenje za javnost u vezi intervjua sa direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i suprugom predsjednika SDA Sebijom Izetbegović za javni servis.

 

Podsjetimo, nakon odluke Radio-televizije BiH da ne emituje najavljeni intervju, oglasile su se brojne organizacije, ali i novinar Amir Sužanj, koji je ovaj slučaj komentarisao u programu televizije N1.

 

Također, nakon neemitovanja intervjua iz programske sheme, emitovan je intervju sa direktoricom Izetbegović, ali sa snimljenim dodatim dijelovima.

 

Ovaj intervju sa Sebijom Izetbegović iz UO SO BHRT-a nazivaju skandalom te kažu kako je nanesena nenadoknadiva i nepopravljiva šteta BHRT-a.

 

"Sindikalna organizacija BHRT-a u potpunosti stoji iza iznesenih stavova urednika BH radija 1 Amira Sužnja u programu N1 televizije. Kolega Sužanj je još jednom potvrdio da je vrhunski profesionalac, jedan od najboljih novinara BHRT-a, kojeg osim novinarskih sposobnosti krase i sposobnosti borca za istinu, pravdu i pravičnost. Sindikalna organizacija BHRT-a zbog toga podržava stavove koje je iznio Amir Sužanj, i takvo mišljenje potvrđeno je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Sindikalne organizacije", navode u saopštenju iz SO.

 

"Sindikat stoji i iza uposlenika (svojih članova) u Sektoru RTV produkcija zbog prebacivanja odgovornosti na njih u slučaju objavljivanja kontroverznog intervjua sa Sebijom Izetbegović te u potpunosti odbacuje tvrdnje menadžmenta.  Sindikat traži odgovornost generalnog direktora Belmina Karamehmedovića, njegovih najbližih saradnika, savjetnika, kojekakvih izmišljenih koordinatora te direktora televizije Marija Vrankića za štetu koju su prouzrokovali svojom nesposobnošću i neodgovornim djelovanjem prema bosanskohercegovačkoj javnosti. Njihove ostavke su prijeko potrebne!", ističu u saopštenju.

 

Podsjetimo, Sužanj je gostujući na N1 rekao kako je povlačenje intervjua s prof. dr. Izetbegović s BHRT-a "najveće srozavanje profesionalnog digniteta od postojanja BHT-a i to pokazuju i reakcije javnosti. Ko je i na čiji nalog i zašto i pod kakvim okolnostima donio odluku da se ne emituje, ne znamo ni mi uposleni u programu. Ni mi ljudi iz programa nemamo više informacija od onoga što smo čuli iz medija. Prema tome, s obzirom da je riječ o dignitetu naše kuće, i mi uposleni očekujemo iste odgovore kao i javnost".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI