trenutno je u depou Okružnog suda u Banjaluci

Pronađeni primjerak Dejtonskog sporazuma bit će ustupljen Narodnoj skupštini RS?

Front 05.11.17, 09:47h

Pronađeni primjerak Dejtonskog sporazuma bit će ustupljen Narodnoj skupštini RS?
List navodi da postoji mogućnost da ovaj dokument ubuduće stoji u holu Narodne skupštine Republike Srpske i da svi koji dolaze u ovu instituciju mogu da ga razgledaju

 

Original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku, koji je prije nekoliko dana pronađen u kući Željka Kuntoša na Palama, biće nakon završetka sudskog procesa ustupljen Narodnoj skuštini Republike Srpske, gdje će biti strogo čuvan, pišu današnje "Večernje novosti".

 

List navodi da postoji mogućnost da ovaj dokument ubuduće stoji u holu Narodne skupštine Republike Srpske i da svi koji dolaze u ovu instituciju mogu da ga razgledaju. 

 

Dokument se sada nalazi u depou Okružnog suda u Banjaluci i vodi se kao dokazni materijal. 

 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je listu da bi najbolje rješenje bilo da dokument pod budnim okom obezbjeđenja stoji izložen ili u zgradi Narodne skupštine ili u zgradi Vlade Republike Srpske. 

 

"Za razliku od Federacije BiH i Sarajeva, koji kriju da li imaju uopšte original Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska neće kriti ovaj dokument. U Sarajevu već dvije decenije ne žele da kažu da li posjeduju original, jer neće da se otvori priča o rušenju Dejtonskog sporazuma i o desetinama nametnutih rješenja od strane OHR-a i visokog predstavnika u BiH", rekao je Stevandić. 

 

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je za list da će pronađeni dokument biti detaljno analiziran kako bi se utvrdilo koliko je puta OHR prekršio Dejtonski sporazum i djelovao mimo napisanog. 

 

"Sarajevo je odmah počelo da galami kada je Republika Srpska pronašla dokument, jer je BiH neozbiljna država u kojoj ne žele da poštuju slovo Dejtonskog sporazuma", istakao je Košarac. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI