Poštujte ograničenja

Vozači oprez: Ovo je najsmrtonosniji kvar na vozilu tokom vožnje!

Auto & Dom 04.11.17, 16:48h

Vozači oprez: Ovo je najsmrtonosniji kvar na vozilu tokom vožnje!
Nezgode u većini slučajeva događaju se pri velikim brzinama. Brzine iznad 130 km/h su opasne

 

Vožnja automobila sa sobom nosi niz opasnosti, ali jedna se posebno izdvaja.

 

Najopasniji i najčešći smrtonosni ''kvar'' na vozilu tokom vožnje je bušenje gume. Od svih mogućih naglih kvarova na vozilu koji vrlo često rezultiraju smrtonosnim posljedicama, u samom je vrhu naglo ispuštanje zraka iz pneumatika. Navodi to Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila te plovila. Objašnjava da se takve nezgode u većini slučajeva događaju pri velikim brzinama. Brzine iznad 130 km/h su opasne, a pri 200 km/h automobil s probušenom gumom leti u zrak.

 

- Najopasniji slučajevi su naleti točkom na oštri metalni predmet koji je pao sa nekog kamiona, primjerice, na zakovicu koja je šuplja pa zrak naglo izlazi iz gume. U takvim situacijama dolazi do naglog pada tlaka zraka u gumi te se ona trga. Guma se potom odvoji od naplatka, automobil vozi po felgi nakon čega slijedi niz prevrtanja dok se vozilo konačno ne zaustavi - pojašnjava Husinec, koji je mnogo puta vještačio vozila koja su zbog puknuća gume sletjela s ceste. 

 

Oštar predmet na autocesti ne možemo primijetiti jer je malen. Stoga ne možemo ni predvidjeti nalet vozila na ekser ili zakovicu. Ono što možemo preventivno napraviti je da ne vozimo brzinama većim od 130 km/h, koliko je na autocesti dozvoljeno.

 

(Večernji list, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI