KRVAVI OBRAČUNI, LIJEPE ŽENE, ORUŽJE I DROGA

Ko je vođa ozloglašenog crnogorskog klana za čije zločine drugi preuzimaju krivicu

Hronika 03.11.17, 12:23h

Ko je vođa ozloglašenog crnogorskog klana za čije zločine drugi preuzimaju krivicu
Bezbjedonosne službe Jovicu Vukotića označavaju kao jednog od vođa škaljarskog klana

Kotoranin Jovan Jovica Vukotić (37), koga su sigurnosne službe označile kao vođu škaljarskog klana, poslije pravosnažnog oslobađanja za pucnjavu u tivatskoj diskoteci "Madam Koko" prije pet godina, i zvanično je slobodan čovek, prenosi Blic.

 

Za Vukotićem je još krajem aprila povučena i međunarodna potjernica, koja je bila na snazi tri mjeseca jer se nije odazivao na pozive suda u ovom postupku. Iako nema crvene potjernice još se potražuje na nacionalnom nivou, i ako kroči na teritoriju Crne Gore biće uhapšen, jer mu je ostalo da odsluži još tri mjeseca kazne zbog ilegalnog pištolja koji je prije četiri godine, prilikom pretresa, u naselju Škaljari u Kotoru, nađen u njegovom blindiranom džipu.

 

Vukotić je inače blizak saradnik Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina, na koju je osuđen zbog organizovanog kriminala.

 

Bezbjedonosne službe Jovicu Vukotića označavaju kao jednog od vođa škaljarskog klana, sa bratom Igorom i sugrađaninom Igorom Dedovićem i povezuju ga sa “izvjesnom dozom nasilja” i krijumčarenjem droge, ali je zanimljivo da je samo jednom pravosnažno osuđivan, a da su oni postupci koji su vođeni protiv njega, a koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, završavani ili oslobađajućom presudom ili je neko od njemu bliskih osoba preuzimao krivicu.

 

U spuškom zatvoru je proveo devet mjeseci, od novembra 2014. do augusta 2015. i to zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002, kada je imao 21 godinu.

 

Prije četiri godine osuđen je i na tri mjeseca zatvora zbog pištolja koji je, prilikom pretresa, u naselju Škaljari u Kotoru, nađen u njegovom blindiranom džipu.

 

- Vođe klanova uvijek imaju ljude, vojnike, tjelohranitelje, koji će da uz dobru nagradu, preuzmu odgovornost i krivicu na sebe, posebno kada je oružje u pitanju, pa čak i droga. A za ubistva je već druga priča. Iako se vjeruje da stoje iza pojedinih likvidacija, oni nikada sami ne prljaju ruke, već za to angažuju ljude. Da bi se došlo do njih kao naručioca, treba uhapsiti egzekutora, profesionalca koji za sobom ne ostavlja tragove i dalje odmotavati klupko - kažu u bezbjedonosnim službama.

 

Posljednja pravosnažna oslobađajuća presuda, za pucnjavu u u diskoteci “Madam Koko” u julu 2012. kada je ranjen Dejan Deković, potvrđuje da glavne osobe za koje se vjeruje da rukovode klanovima, rijetko kada odgovaraju, a i kada odgovaraju kazne su simbolične. Jovanov brat Igor je osuđen na osam mjeseci zatvora, a Jovan Jovanović, za koga se vjeruje da je član ovog klana, na 14 mjeseci zatvora. U startu tužilaštvo ih je sumnjičilo za pokušaj ubistva, ali je kasnije to preinačeno i optuženi su za izazivanje opšte opasnosti za šta je blaža kaznena politika.

 

Prilikom pretresa Vukotićeve kuće i blindiranog vozila, u decembru prošle godine, nađen je pištolj, ali vlasništvo oružja nije bilo moguće povezati sa njim, jer je krivicu na sebe preuzeo Nikšićanin Petar Damjanović, koji je zbog toga i robijao. Damjanović je inače ubijen ubrzo poslije izlaska iz zatvora, a njegovo tijelo je nađeno zakopano prije dvije sedmice u cetinjskom naselju Kobilji Do.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

BLIN
KOMENTARI