Ovo ne smijete ignorisati

Ako primijetite ove promjene na noktima, odmah idite ljekaru: Neke su bezazlene, a neke ukazuju čak i na rak

Lifestyle 02.11.17, 12:36h

Ako primijetite ove promjene na noktima, odmah idite ljekaru: Neke su bezazlene, a neke ukazuju čak i na rak
Mnogi misle kako bijele mrlje indiciraju nedostatak kalcija, no to obično nije slučaj

 

Nokti često reflektiraju naše općenito zdravstveno stanje. Promjene na noktima poput dekoloracije ili zadebljanja mogu biti znak zdravstvenih problema uključujući bolesti srca, pluća, jetre i bubrega, stanja poput anemije ili pak dijabetesa.

 

Naučnici s američkog Instituta za dermatologiju napominju kako su ovo simptomi koje ne smijete ignorisati:

 

Suhi, ispucali ili lomljivi nokti


Ova pojava je uobičajena i postoji nekoliko mogućih uzroka. Može biti zbog pretjeranog namakanja u vodi, zbog pretjerane upotrebe odstranjivača laka za nokte, učestalog pranja suđa bez rukavica... Drugi mogući uzroci su izloženost hemikalijama (primjerice sredstvima za čišćenje), ali i starenje. Ipak, ako vam se nokti često lome ili listaju, može se raditi i o usporenom radu štitnjače (hipotireozi).

 

Problem pokušajte riješiti kremom jer nokti upijaju baš kao i koža, a losion će spriječiti daljnje isušivanje.

 

Nokat koji se na vrhu zaokružuje prema dole

 

Ako vam vrhovi prstiju natiču, a nokat se savine i zaokruži prema vrhu jagodice - obratite se ljekaru, jer to možda znači da imate problema s bubrezima. Također, uzrok mogu biti i plućne bolesti.

 

Bijele mrlje

 

Mnogi misle kako bijele mrlje indiciraju nedostatak kalcija, no to obično nije slučaj. Naime, bijele mrlje ne trebaju vas brinuti. Često su rezultat manjih udaraca i nemaju veze s kalcijem. Ipak, ponekad bijele mrlje mogu biti posljedica nedostatka cinka u organizmu, gljivične infekcije ili alergijske reakcije.

 

Horizontalne brazde

 

Obično se radi o traumi, ali može biti riječ i o ozbiljnoj bolesti, no tada će vam se ovo pojaviti na više noktiju istodobno. Naime, kada se tijelo bori protiv bolesti umjesto da brine o rastu noktiju - štedi energiju za važnije stvari. Poprečne brazde mogu biti posljedica reumatoidnog artritisa ili reakcija na korištenje nekog lijeka, primjerice kod pacijenata koji su nedavno primili hemoterapiju.

 

Vertikalne brazde

 

To je obično normalan znak starenja. Baš kao i bore na licu, 'bore' dobivate i na noktima.

 

Izgriženi nokti

 

grickanje-noktiju

 

Grickanje noktiju uobičajena je navika, no konstantno griženje noktiju i kožice oko noktiju mogao bi biti znak opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Problem pokušajte riješiti stavljanjem neke gorke supstance na nokte.

 

Udubljeni nokti

 

Vrlo tanki nokti koji imaju konkavni oblik uglavnom upućuju na nedostatak željeza, odnosno anemiju. Isto je sa vrlo blijedim noktima.

 

Blijedi nokti

 

Vrlo blijedi nokti mogu također biti znak anemije, ali i problema s jetrom ili srcem.

 

Malene udubljene tačkice na noktima

 

Obratite se ljekaru jer to može biti znak da imate psorijazu.

 

Tamne pruge ili bolna izraslina

 

nokat-melanom

 

Odmah se obratite ljekaru, jer je vrlo moguće da imate melanom.

 

Žuti nokti

 

Žuti nokti, izuzev onih kod pušača, najčešće su posljedica gljivične infekcije i ako se ne liječi na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U rijetkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI