Šta će biti sa pacijentima

Generalni štrajk doktora u FBIH 6. novembra: Došli smo do crvene linije, ne možemo dalje!

Hronika 02.11.17, 10:57h

Generalni štrajk doktora u FBIH 6. novembra:  Došli smo do crvene linije, ne možemo dalje!
Osnovni zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore na nivou Federacije BiH

 

Doktori medicine i stomatologije u Federaciji BiH stupit će u generalni štrajk 6. novembra - potvrdio je dr. Izet Hočko, član Upravnog odbora (UO) Saveza sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH (SSDMIS FBiH) i predsjednik UO SDMiS Kantona Sarajevo, prenosi Avaz.

 

Dodao je da je štrajk najavljen 23. oktobra, a da je osnovni zahtjev potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore na nivou Federacije BiH.

 

- Definitivne odluke još uvijek nema, jer različite informacije dolaze is sata u sat. Možda se desi da štrajka ne bude u Sarajevu, a u Federaciji će ga biti sigurno. Štrajk će biti organizovan u svim kantonima u kojima ne bude potpisan kolektivni ugovor i trajaće sve do ispunjenja naših zahtjeva. -

 

Na pitanje kako se vlast odnosi spram zahtjeva Sindikata, Hočko kaže da je to različito u ovisnosti u kojem se kantonu radi.

 

- Kanton Sarajevo je nekako najbolje odgovorio na naše zahtjeve i blizu smo dogovora. Tuzlanski kanton je otišao u kontra smjeru. Vlada TK je protiv štrajka i čak su najavili da će pokušati zabraniti štrajk. Mislili smo da je u Zeničko-dobojskom kantonu sve dogovoreno i da je ostao još samo potpis, ali oni sada šute. Ostali kantoni taktiziraju i čekaju da vide hoće li štrajka biti. Štrajka će biti sigurno i bit će mnogo ozbiljniji od onog koji su organizovali zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo- poručio je Hočko.

 

Dodaje da se SSDMIS FBiH za štrajk priprema godinu dana i da su se stalno povlačili očekujući reakciju vlasti.

 

- Stalno nas obmanjuju i produžavaju pregovore. Došli smo do crvene linije, kada više ne možemo ići dalje - rekao je Hočko.

 

Kada je riječ o posljedicama štrajka na pacijente, Hočko poručuje da niti jedan pacijent neće biti oštećen.

 

- Svi urgentni slučajevi biće tretirani na vrijeme. Sve će biti u skladu sa zakonima o zdravstvenoj zaštiti i štrajku. Pacijenti koji budu trebali hitnu intervenciju bit će obrađeni, a oni "hladni" slučajevi, koji trebaju kontrolu i slično morat će sačekati. Ovo je borba na koju smo prisiljeni. Mi ne volimo da štrajkujemo, nama to ne odgovara i ne ide u prilog. Mi se u svemu ovome borimo i za bolje uslove rada i bolje uslove za pacijente, jer su i ti uslovi nikakvi- zaključuje Hočko.   

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

BLIN
KOMENTARI