BH-Gas u otvorenom pismu hrvatskoj kompaniji 'Plinacro'

Naša saradnja je narušena! Informišite javnost i vlasti RH o štetnosti pretvaranja starog produktovoda u 'plinovod'!

Biznis Klub 02.11.17, 10:28h

Naša saradnja je narušena! Informišite javnost i vlasti RH o štetnosti pretvaranja starog produktovoda u 'plinovod'!
Ne samo da ovim dozvoljavate nešto što ne biste dozvolili na svom sistemu, već nalazite opravdanja i to stručna za ovaj projekt, ističe direktor BH-Gasa


Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić uputio je otvoreno pismo hrvatskoj kompaniji "Plinacro" u kojem ističe da je njihova dugogodišnja saradnja bila više nego korektna, ali da je sada narušena jer izjave iz kompanije "Plinacro" zbunjuju javnost i iznesenim tvrdnjama ova kompanija opravdava projekt pretvaranja produktovoda u "plinovod".

 

Salkić napominje da je podrška kompanije "Plinacro" uvijek bila iskrena te na nivou koji je često prevazilazio uobičajene partnerske odnose.

 

Međutim, podvukao je da nikada nije razmatrana opcija spajanja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske preko starog produktovoda već, upravo suprotno, da se na bazi izgradnje interkonekcijskog transportnog gasovoda spoje dvije susjedne države, a slijedom toga, i Rafinerija Brod.

 

- Istovremeno, znate i uvijek ste znali da Republika Srpska nikad nije dala saglasnost na spajanje dva transportna plinska sistema, upravo iz razloga što taj sistem dolazi iz Republike Hrvatske - dodao je. 

 

Međutim, naglašava direktor BH-Gasa, danas je "Plinacro" sagalasan da se jedan stari produktovod priključi na njihov sistem, koji je jedan od najmodernijih plinskih sistema u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

 

- Ne samo da planirate da dato omogućite već u javnosti plasirate informacije da pretvaranje produktovoda u "plinovod" neće biti smetnja izgradnji konekcije Slobodnica - Brod - Zenica. Ako neće, kako tvrdite, javno vas molimo da potvrdite te tvrdnje i započnete izgradnju plinovoda do granice BiH i time dokažete da ovaj produktovod zaista nije smetnja - piše Salkić u otvorenom pismu. 

 

Ujedno, uputio je i pitanje cjelokupnoj javnosti Hrvatske, kao i predstavnicima "Plinacra", da li bi dozvolili da Slovenija izgradi "direktni vod" i snabdijeva potrošače u Republici Hrvatskoj ili da Republika Srbija snabdijeva potrošače u Vukovaru, gasovodom koji je izgrađen iz pravca Republika Srbije?

 

- Ne samo da ovim dozvoljavate nešto što ne biste dozvolili na svom sistemu, već nalazite opravdanja i to stručna za ovaj projekt - ističe direktor BH-Gasa. 

 

Poručio je da BH-Gas može imati razumijevanja što na inicijativu državnih organa Republike Hrvatske kompanija "Plinacro" učestvuje u ovom projektu, ali ih je zamolio da ne iznose tvrdnje da i dalje ostaje aktivan projekt Slobodnica - Brod - Zenica. Razlog tome je što predstavnici RS-a u svojim izjavama pri potpisivanju Sporazuma tvrde da je cilj Rafinerija, a ne naprimjer Zenica, odnosno da nije cilj interkonekcija već ciljani i poznati potrošač. 

 

Na kraju otvorenog pisma izrazio je nadu da će hrvatska kompanija javnost i vlasti u Republici Hrvatskoj informirati o štetnosti pretvaranja starog produktovoda u "plinovod" te zaključio da je budućnost u izgradnji magistralnih gasovoda, saopćeno je iz  BH Gasa. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI