Teroristički napad na Manhattanu

Otkrivene žrtve napada u New Yorku: Došli su proslaviti 30. godišnjicu mature, a onda...

Hronika 01.11.17, 09:44h

Otkrivene žrtve napada u New Yorku: Došli su proslaviti 30. godišnjicu mature, a onda...
Argentinski predsjednik Mauricio Macri napisao je na Twitteru kako je dirnut tragičnim pogibijama te kako se stavlja na raspolaganje porodicama žrtava

 

Vozač kamioneta izveo je sinoć teroristički napad na Manhattanu, pri čemu je ubio najmanje osam i povrijedio više od 15 ljudi.

 

Slavili godišnjicu mature

 

Među ubijenima je i pet prijatelja iz Argentine koji su došli proslaviti tridesetu godišnjicu mature. 

 

Argentinski ministar vanjskih poslova potvrdio je identitete žrtava. Svi su iz Rosaria u centralnoj Argentini, javlja Guardian.

 

Argentinska vlada objavila je "saućešće zbog smrti Hernana Diega Mendoze, Diega Enriquea Angelinija, Alejandra Damiana, Pagnucca, Ariela Erlija i Hernana Ferruchija". U izjavi se navodi kako je smrt petoro ljudi rezultat dramatičnog terorističkog napada u New Yorku. 

 

"Šesta žrtva, Martin Ludovica Marro, hospitaliziran je u Prezbiterijanskoj bolnici na Manhattanu. Oporavlja se od povreda koje je pretrpio i izvan je životne opasnosti", piše u objavi. 

 

"Konzulat nastavlja svoj rad kroz stalni kontakt s policijom i bolnicom, kao i s porodicama poginulih. Uz porodice smo u ovom užasnom trenutku duboke boli, koju dijele svi Argentinci", piše u saopćenju argentinske vlade.

 

Argentinski predsjednik Mauricio Macri napisao je na Twitteru kako je dirnut tragičnim pogibijama te kako se stavlja na raspolaganje porodicama žrtava.

 

48-godišnji poslovni čovjek Erlij je već potvrđen kao jedna od žrtava. Lokalni argentinski mediji navode kako je Erlij platio put nekolicini svojih školskih kolega, kako bi svi mogli stići na godišnjicu mature.

 

Među poginulima je i i jedan Belgijac. Belgijska vlada potvrdila je kako je među žrtvama i jedan njihov građanin. Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders potvrdio je informaciju o smrti belgijskog građanina. Rekao je i kako su još trojica Belgijaca ozlijeđena te da su na operacijama.

 

"Duboko sam ožalošćen", napisao je Reynders na Twitteru.

 

Napadač iz Uzbekistana

 

Osumnjičeni za napad je iz Uzbekistana i zove se i Sayfullo Habibullaevic Saipov, prenose američki mediji. Saipov ima 29 godina i u SAD je došao 2010. godine, a ima vozačku izdanu u Tampi na Floridi. Mediji su objavili njegove fotografije.

 

Vozač kamiona je, nakon što je pregazio nekoliko ljudi, izašao iz vozila s dva predmeta u rukama koji su nalikovali na pištolje. Policija je na njega otvorila vatru i ranila ga u trbuh, nakon čega je i uhapšen. Trenutno je hospitaliziran i izvan životne opasnosti.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI