GORAK OKUS PORAZA BH. PRIJESTOLNICE

Iz ZOI'84. pojasnili: Zašto je Aca Lukas mogao biti u Zetri, a ruski balet na ledu - ne može?!

Kultura 30.10.17, 16:44h

Iz ZOI'84. pojasnili: Zašto je Aca Lukas mogao biti u Zetri, a ruski balet na ledu - ne može?!
Nakon svega u javnosti ostaje gorak okus poraza bh. prijestolnice i činjenica da će u jedinstvenom baletnom spektaklu uživati publika i u Banjaluci i Tuzli, ali ne i ona u Sarajevu. Pa ko voli, nek' izvoli!

 


Nakon što je gostovanje čuvenog spektakla na ledu St. Petersburg državnog baleta u Sarajevu propalo i drugi put, ovaj vizuelno-muzički ugođaj bit će prikazan pred tuzlanskom publikom 2. decembra ove godine. Ono što nije bilo moguće u Skenderiji i Zetri, pored čak dvije kulturno-sportske dvorane u glavnom gradu BiH, bit će moguće u tuzlanskoj dvorani Mejdan.


Tako je Tuzla, za razliku od Sarajeva, odmah pokazala da je spremna za organizovanje velikih umjetničkih događaja. To isto pokazala je i Banjaluka, u kojoj će se ova predstava održati večeras.


Naime, ovdašnja javnost još se sjeća prošlogodišnje sramote kada su Rusi cijeli dan proveli u Sarajevu čekajući vodu, te na kraju zbog cjelodnevne redukcije i nemogućnosti postavljanja ledene scene (za koju je elementarno trebala voda!) napustili bh. prijestolnicu u nevjerici i bez održane predstave.


Iz tog razloga ove godine dolaze ponovo, ali je problem nastao zbog pomjeranja prvobitno dogovorenih termina, te spektakl nije mogao da se organizuje u Skenderiji. Organizator, Sarajevo Disk, potom je ovaj događaj pokušao premjestiti u Zetru, ali je zahtjev za rezervaciju dvorane upućen Javnom preduzeću ZOI'84, i pored nekoliko predloženih termina u novembru i decembru, odbijen.


Iz Sarajevo Diska je saopšteno i da je njihov zahtjev odbijen bez objašnjenja i navedenog razloga, a iz KJP ZOI'84. se niko tom prilikom nije oglašavao. Ipak, na insistiranje DEPO Portala, iz ovog javnog preduzeća stiglo je šturo pojašnjenje da u Zetri nema slobodnog termina jer je dvorana zauzeta zbog ranije rezervisanih manifestacija.


- Dvorana je još prije dva mjeseca izvršila rezervaciju za održavanje druge manifesracije u navedenom terminu, pa nismo mogli potvrditi isti, rečeno je za DEPO Portal iz KJP ZOI'84.


O kakvim se manifestacijama radi da bi Zetra bila zauzeta i u novembru i decembru, iz ovog preduzeća nisu pojasnili. No, tolika zauetost Zetre tim više čudi, jer je dvorana mjesecima bila zatvorena zbog niza nepravilnosti u njenom održavanju i velikog broja nedostataka na protivpožarnom sistemu, što je ljetos otkrila kantonalna inspekcija. S obzirom da su zbog toga direktno bili ugroženi životi posjetilaca, dvorana je zatvorena, a svi planirani događaji u njoj odgođeni do daljnjeg.


Na pitanje šta se u međuvremenu uradilo, iz KJP ZOI'84 (opet kratko) odgovaraju:


- Problemi su otklonjeni, sistem vatrodojave saniran je i u funkciji.               

 
Na naše pitanje šta je sve proteklih mjeseci urađeno kako bi se otklonio kvar na protivpožarnom sistemu i popravilo stanje u kome se nalazi olimpijska dvorana, ne žele odgovarati.  


Bilo kako bilo, novo otkazivanje ruskog spektakla na ledu u jednom dijelu javnosti shvaćeno je kao svojevrstan skandal i još jedna bruka glavnog grada, ali i kao bruka JKP ZOI'84, s obzirom da je dvorana Zetra, primarno, namijenjena održavanju raznih kulturno-sportskih i umjetničkih događaja. Ove navode iz ZOI'84 ne žele komentirati.


Ipak, na komentare da "ruski balet i Rusi nisu dobrodošli u Sarajevo i da je u pozadini svega politička odluka“ te da ovakvi i slični potezi od „Sarajeva prave kulturnu provinciju po mjeri aktuelnih bošnjačkih vlastodržaca“, iz KJP ZOI'84 poručuju:


- Olimpijska dvorana Zetra je uvijek bila otvorena za sva događanja i sve manifestacije, što se može vidjeti i u arhivi, čak i vašoj, s obzirom da ste izvještavali javnost o dešavanjima u glavnom gradu. Zbog svega navedenog smatramo konstataciju da "neko" nije dobrodošao - apsolutno neprimjerenom.


No, nakon svega u javnosti ostaje gorak okus poraza bh. prijestolnice i činjenica da će u jedinstvenom baletnom spektaklu uživati publika u Banjaluci i Tuzli, ali ne i ona u Sarajevu. Pa ko voli, nek' izvoli!


Ako gostovanje ruskih umjetnika u Sarajevu ponovo nije bilo moguće, i pored dvije velike dvorane, onda to jeste skandal, a za upravu ovog grada, ali i za Vladu KS, zasigurno još jedna sramotu i dokaz nesposobnosti da se u bh. prijestolnici organizuju svjetski i veliki umjetnički događaji. 

 

 

(DEPO PORTAL/Z.Koš)

BLIN
KOMENTARI