Četiri tačke (arapskog) preporoda

Saudijska Arabija više neće biti ista: Vraća se 'umjereni islam', a evo kakve se još promjene uvode...

Biznis Klub 29.10.17, 10:13h

Saudijska Arabija više neće biti ista: Vraća se 'umjereni islam', a evo kakve se još promjene uvode...
To podrazumijeva ideološke promjene, ogromne investicije i poboljšanje poslovnog ambijenta koji će ovo tržište učiniti stabilnim, sigurnim i poželjnim za ulaganja

 

 


Saudijska Arabija prolazi veliku tranziciju koja će je zauvijek primijeniti i učiniti jednim od najzanimljivijih mjesta na svijetu za investiranje i vođenje biznisa.


To podrazumijeva ideološke promjene, ogromne investicije i poboljšanje poslovnog ambijenta koji će ovo tržište učiniti stabilnim, sigurnim i poželjnim za ulaganja, piše BiznisInfo


Ovo su četiri osnovne tačke saudijskog preporoda:


Povratak umjerenom islamu


Saudijski princ Muhamed bin Salman, koji je pokretač promjena, pojavio se na jednoj konferenciji ove sedmice i najavio promjene koje su neki nazvali istorijskim.


On je najavio da će se obračunati s ekstremnim ideologijama i da će vratiti zemlju „umjerenom islamu“.


– Želimo živjeti normalnim životima, u kojima naša religija i naša tradicija vode ka toleranciji, tako da živimo zajedno sa svijetom i učestvujemo u njegovom razvoju, rekao je on.


Investitori su obradovani ovom najavom, jer su striktni islamski propisi odbijali ulagače. 


Novi mega-grad od 500 milijardi dolara


Princ je najavio izgradnju mega-grada nazvanog NEOM, u koji će biti uloženo čak 500 milijardi dolara, a koji će se prostirati na prostoru tri države.


Grad će se snabdijevati energijom isključivo iz obnovljivih izvora, a koristit će i automatiziranu tehnologiju saobraćaja i putničke dronove, te će biti u potpunosti pokriven besplatnim bežičnim internetom.


Ako ovaj plan bude realizovan, grad će podstaknuti turizam i industrijski razvoj i pomoći da se ispuni prinčev ambiciozni program razvoja do 2030. godine.


Njegov cilj je, naime, da prekine ovisnost o nafti i diversifikuje poreske prihode.


Ogromne investicije


Većina promjena u Saudijskoj Arabiji finansirana je iz državnog Fonda javnih investicija (PIF). PIF je najavio da će povećati vijednost imovine koju ima pod upravljanjem na 400 milijardi dolara do 2020. godine.


Time će biti kreirano 20.000 direktnih radnih mjesta, a čak 256.000 radnih mjesta tokom izgradnje.


Privatizacija naftnog giganta


Jedno od ključnih pitanja je djelimična privatizacija „dragulja“ saudijske ekonomije, naftne kompanije „Saudi Aramco“.


Privatizacija će se obaviti putem berze na kojoj će prvi put biti ponuđene dionice ovog giganta. Zvaničnici su kazali da će kompanija prilikom izlaska na berzu doseći vrijednost od nevjerovatnih 2 hiljade milijardi dolara.


To bi značilo da će se prodajom samo 5 posto dionica ostvariti zarada od 100 milijardi dolara.


Emisija dionica očekuje se 2018, iako još nije riješeno na kojoj berzi će se to desiti.


Ekonomske regulacije, zakoni koji se tiču vlasništva i striktni islamski propisi često su odvraćali investitore. No, to se sada mijenja i čini se da je Saudijska Arabija spremna da postane jedno od centralnih mjesta u svijetu za vođenje biznisa.  

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/da)

 

BLIN
KOMENTARI