NAJNOVIJA VIJEST IZ BARCELONE

Ne smiruje se stanje Španiji: Katalonski parlament proglasio nezavisnost, uspostavlja se suverena republika!

Front 27.10.17, 15:58h

Ne smiruje se stanje Španiji: Katalonski parlament proglasio nezavisnost, uspostavlja se suverena republika!
"Uspostavimo republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu", navedeno je u tekstu prijedloga

 

 


Katalonija je proglasila nezavisnost, iz Barcelone javlja reporterka N1 Ana Mlinarić.


Kako javljaju katalonski mediji, 70 članova parlamenta je glasalo za, 10 ih je bilo protiv, a dva zastupnika su bila odsutna.


"Uspostavimo republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu", navedeno je u tekstu prijedloga.


Kako se navodi, Rezolucija kojom se proglašava nezavisnost je usvojena sa 70 glasova ZA, 10 PROTIV i 2 suzdržana.


Podsjećamo, portparol radikalne ljevičarske stranke CUP Carles Riera u parlamentu Katalonije izjavio je da je ovaj španski region spreman da iskoristi pravo na samoopredjeljenje.


"Danas smo spremni da napravimo istorijski korak. Danas ćemo postati politički entitet sa pravom na samoopredjeljenje i to ćemo iskoristiti", rekao je Riera.


Skupština Katalonije tokom dana bi trebalo da glasa o deklaraciji o osamostaljenju od Španije. Pristalice nezavisnosti imaju većinu u regionalnom parlamentu.


Poslanik socijalista u ovom tijelu Eva Granados kritikovala je pristalice osamostaljenja jer, kako smatra, iskrivljuju nacionalne i regionalne zakone da bi izglasali nezavisnost.


Ona je rekla da će se Socijalistička partija Katalonije /PSC/ zalagati za "povratak legalnosti u javne institucije".


Granadosova je rekla da će poslancii PSC biti uzdržani prilikom glasanja o osnivanju nove republike. Konzervativni unionisti iz opozicije obećali su da će napustiti sjednicu skupštine, prenio je AP.


Portparol vodeće opozicione Građanske partije u regionalnom parlamentu Karlos Karisoza pocijepao je prijedlog deklaracije o nezavisnosti koji su sastavile pristalice osamostanjelja.


Carisoza je rekao da "ovim papirom" Katalonci koji ne podržavaju osamostaljenje "ostaju siročad bez vlasti" i dodao da Građanska partija neće dozvoliti secesionistima da unište Kataloniju.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI