bivši generalni direktor bhrt-a

Mehmed Agović: Uredništvo BHT-a nije smjelo povući intervju sa dr. Izetbegović, podlegli su političkim pritiscima!

Hronika 25.10.17, 17:22h

Mehmed Agović: Uredništvo BHT-a nije smjelo povući intervju sa dr. Izetbegović, podlegli su političkim pritiscima!
Iz BHT-a su intervju povukli bez dodatnog objašnjenja, što je izazvalo oštre reakcije u javnosti

 

  
Intervju s generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović neće biti emitovan večeras na BHT-u, iako je bio najavljen. 

 

Iz BHT-a su intervju povukli bez dodatnog objašnjenja, što je izazvalo oštre reakcije u javnosti.

 

Medijski stručnjak i bivši generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović rekao je za agenciju Patria da je uredništvo BHT-a podleglo političkim pritiscima u slučaju povlačenja intervjua dr. Izetbegović.

 

„Kada je u pitanju stepen profesionalnosti medija, onda je u prvom redu javnog medijskog servisa - u svakom društvu - da proizvodi program koji će biti korektiv političkom djelovanju vlasti.  U konkretnom slučaju, iako ne ulazim u razloge, činjenica je da je uredništvo podleglo političkom sudu podobnosti programa koji su napravili sami“, rekao je Agović.

 

Javni RTV servis je u ovom slučaju, smatra Agović, pokazao potpunu neprofesionalnost jer je „prihvatilo politički nalog da ne objavi program koji su proizveli za javnost, a koja usput i plaća tu proizvodnju“. 

 

Problem je utoliko veći, dodaje Agović, što je intervju najavljen, što su njegovi izvodi objavljeni na portalu javnog RTV servisa, a potom su naprasno povučeni, što, kaže, dodatno indicira na politički nalog da se intervju ne objavljuje.

 

„I što je još važnije, i što situaciju u ovom slučaju čini težom, nemamo objašnjenja uredništva Javnog RTV servisa“, rekao je Agović. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI