Započeta ekshumacija

U Trnovu pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri osobe

Hronika 25.10.17, 13:31h

U Trnovu pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri osobe
Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražilac Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje mehanizacije


Na lokalitetu Ilovice, u općini Trnovo, provodi se ekshumacija koju po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na mjestu ekshumacije, koordinira istražilac Tužilaštva BiH.

 

Ekshumacija je započeta i pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri osobe, a potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja i narednih dana.

 

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u prosekturu JKP "Gradska groblja" Visoko, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

 

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražilac Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje mehanizacije, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI