Prisiljeni na liječenje vani

U Tuzli i Travniku počeli protesti dijaliziranih bolesnika: Omogućiti transplatacije u BiH!

Hronika 25.10.17, 12:51h

U Tuzli i Travniku počeli protesti dijaliziranih bolesnika: Omogućiti  transplatacije u BiH!
Poručili su da bi se ovim izmjenama trebalo omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolji uvjeti u dijaliznim centrima u kojima se, kako su kazali, trenutno koristi zastarjela aparatura

 

Ispred Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i ispred bolnice u Travniku danas je održan mirni skup predstavnika dijaliziranih  transplantiranih bolesnika koji su tražili ukazano na usvajanje izmjena federalnog zakona o transplantaciji organa/tkiva.

 

Poručili su da bi se ovim izmjenama trebalo omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolji uvjeti u dijaliznim centrima u kojima se, kako su kazali, trenutno koristi zastarjela aparatura.

 

Jedna od dijaliziranih pacijentica u Tuzlanskom kantonu, koja se jutros odbila priključiti na aparat za dijalizu, jeste i Suada Husejnović-Kikanović koja je 15 godina na dijalizi.

 

-Pola svog života sam provela ovisna o aparatu, danas nisam otišla na dijalizu, jer želim biti podrška svim pacijentima u FBiH koji su se danas isključili - kazala je.

 

Ističe da je 15 godina na listi za kadaveričnu dijalizu te da se priprema za transplataciju bubrega u Francuskoj.

 

-Mi se borimo od 2003. godine i nastavit ćemo borbu za svoja prava - poručila je.

 

Samira Bečić iz Tuzle na dijalizi je 19 godina, a imala je dvije neuspješne transplantacije bubrega.

 

-Prvu transplantaciju sam radila u Indiji, a drugu 2006. godinu u Beču, mama je donirala bubreg kao zamjenu, međutim nakon deset dana je došlo do odbacivanja i ponovo vraćanje na dijalizu. Od tada sam na listi čekanja u Austriji - kazala je Bečić, dodavši da njenu situaciju usložnjava i problem s antitijelima i jetrom.

 

Predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federaciji BiH Tomislav Žuljević kazao je da u Srednjobosanskom kantonu (SBK), trenutno ima oko 100 osoba koji idu na hemodijalizu.

 

- Nažalost, kod nas u BiH se dobije prazan krevet na dijalizi kad netko umre, za razliku od transplantacije kojom čovjek dobije novi život. Dijaliza je skupa i mukotrpna, a transplantacija donosi uštede i novi život - kazao je Žuljević.

 

Članovi Udruženja/udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika traže da Parlament Federacije BiH usvoji izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa u Federaciji BiH, koje je utvrdila federalna Vlada, a koje će, kako kažu, stvoriti uslove za tzv. pretpostavljeni pristanak, odnosno darivanje organa od preminule osobe pod uvjetom da se tijekom života nije tome izričito protivila.

 

Oko 2000 ljudi u Federaciji BiH je na dijalizi. Mnogi od njih čekaju transplantaciju i zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva moraju plaćati liječenje van granica BiH.

 

(Fena/ aš)

BLIN
KOMENTARI