Američki institut za stabilizaciju iz Washingtona upozorava

BiH čeka mračna budućnost! Kriza može prerasti u krvave sukobe kao 90-ih, a jedini spas je...

Front 24.10.17, 11:52h

BiH čeka mračna budućnost! Kriza može prerasti u krvave sukobe kao 90-ih, a jedini spas je...
Kao katalizatora trenutne krize, Američki institut vidi u Izbornom zakonu BiH, i navodi da samo novi transatlantski diplomatski pristup SAD, koji će zamijeniti zastarjeli Dejtonski sporazum s novom ustavnom osnovom može suzbiti političku fragmentaciju zemlje i regije

 

Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) iz Washingtona objavio je opširnu analizu u kojoj ističe neodrživost sistema u BiH od tri naroda i dva entiteta, a kao rješenje koje bi dugoročno donijelo stabilnost predlaže uspostavljanje tri nacionalna entiteta, prenosi Srna.

 

U analizi se ističe da je BiH, koja je nekada služila kao primjer međunarodne intervencije i rekonstrukcije, danas neuspjela zemlja u srcu Evrope, koja je u procesu raspada i u konstantnom političkom previranju posljednjih deset godina.

Nekad uzorno dijete - danas neuspjela država

Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) navodi u svojoj analizi da je BiH "propala država u srcu Evrope", te da se u središtu Evrope odvija velika i opasna kriza, prenose Nezavisne novine.

 

"Dok se čitav svijet fokusirao na sukobe na Bliskom istoku, u središtu Evrope odvija se opasna kriza. BiH, koja je nekada služila kao uzorno dijete međunarodne intervencije, danas je država predstavlja neuspjelu državu", navodi se na samom početku izvještaja.

 

U izvještaju se dodaje da mnogi faktori doprinose tome da budućnost BiH izgleda mračno.

 

"Usljed političke i ekonomske nefunkcionalnosti, bezbjednosne prijetnje od islamskog terorizma, te manjka evropskog i američkog interesa, budućnost ove zemlje izgleda mračno. Zajedno ovi faktori doprinose krizi koja prijeti da preraste u krvave sukobe kao 90-ih", stoji u izvještaju američkog instituta.

 

Američki institut napominje da, zbog neprekidne političke i ekonomske disfunkcije, bezbjednosne prijetnje pojačane radikalnim islamom, manjkom evropskog i američkog interesa, te uticajem Rusije i Turske, budućnost BiH izgleda sumorno, prenosi "Večernji list", izdanje za BiH, javlja Srna.

 

Kao katalizatora trenutne krize, Američki institut vidi u Izbornom zakonu BiH, i navodi da samo novi transatlantski diplomatski pristup SAD, koji će zamijeniti zastarjeli Dejtonski sporazum s novom ustavnom osnovom može suzbiti političku fragmentaciju zemlje i regije.

 

- Neposredni katalizator trenutne krize u BiH fokusira se na opšte izbore sljedeće godine. Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim kontroverzni Izborni zakon u Federaciji BiH (FBiH), koji podrazumijeva da većinski bošnjački narod u FBiH može birati hrvatske predstavnike u Domu naroda, oduzimajući im time njihovo biračko pravo - ističe se u američkoj analizi.

 

U analizi se podsjeća da je Evropski parlament naveo značaj nedavne odluke Ustavnog suda utemeljene na načelu konstitutivnog statusa i ravnopravnosti sva tri naroda da biraju svoje političke predstavnike u Dom naroda, u rezoluciji o BiH usvojenoj u februaru.

 

Institut navodi da bošnjački politički predstavnici u Sarajevu odbijaju da sprovedu odluke Ustavnog suda, te da time dovode u pitanje integritet izbornog procesa i upozorava da ako do kraja godine ne budu usvojene izmjene zakona neće biti ustavnog osnova za održavanje izbora i formiranja Vlade FBiH, prenosi Srna.

 

Američki institut navodi da bi nakon toga uslijedio i kolaps na nivou BiH, koji bi vodio do cijepanja zemlje, dok bi Republika Srpska, koja godinama zagovara otcjepljenje, bila jedina funkcionalna vlada u BiH, kojoj ne bi preostalo ništa drugo nego da se otcijepi, što bi, kako se dodaje, moglo podstaći i Hrvate da urade isto.

 

Rješenje bi bilo, navodi se u analizi, da Trumpova administracija sa evropskim saveznicima prisili Sarajevo da se pridržava odluke Ustavnog suda BiH o izmijeni Izbornog zakona, a predlaže se i ukidanje međunarodnog protektorata i uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

 

Kompletan izvještaj Američkog instituta za stabilizaciju i tranziciju možete pročitati na OVOM LINKU.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI