Šta sve uvozimo

U BiH dolazi sve i svašta, a u širokoj lepezi robe našla se čak i ljudska krv!

Hronika 23.10.17, 10:29h

U BiH dolazi sve i svašta, a u širokoj lepezi robe našla se čak i ljudska krv!
Tokom prošle godine iz Njemačke je uvezeno dva kilograma ljudske krvi, koja su koštala 777 KM, iz Češke 24 kg u vrijednosti od 3.015 KM, a nepuni kilogram antiseruma i ostalih frakcija krvi iz Švicarske plaćen je 96 KM

 

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, tokom posljednje dvije godine u BiH je uvezeno čak 59 kilograma (tako piše, a ne litara) ljudske krvi, u vrijednosti od 16.456 KM, pišu Nezavisne.

 

Tokom prošle godine iz Njemačke je uvezeno dva kilograma ljudske krvi, koja su koštala 777 KM, iz Češke 24 kg u vrijednosti od 3.015 KM, a nepuni kilogram antiseruma i ostalih frakcija krvi iz Švicarske plaćen je 96 KM.

 

Ove godine uvezena su 33 kg ljudske krvi u vrijednosti od 12.567 maraka., podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

 

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS kažu da nisu upoznati s ovom informacijom da neko uvozi krv.

 

"Prema Zakonu o transfuzijskoj djelatnosti, krv i komponente krvi ne mogu se uvoziti u RS, osim kada to odobri ministar za slučaj elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija, odnosno kada se radi o medicinski opravdanoj potrebi. U tom slučaju krv mora ispunjavati uslove propisane zakonom i mora se obezbijediti laboratorijsko ispitivanje krvi", navode iz Zavoda.

 

Dodaju da od svog osnivanja 2009. godine nisu imali potrebe za uvozom krvi.

 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pojašnjavaju da je uvoz ove materije ipak moguć ukoliko uvoznik ispuni uslove definisane zakonskim i podzakonskim propisima.

 

"U konkretnom slučaju, između ostalog, moraju se ispuniti uslovi definisani i Odlukom o klasifikaciji roba definisanih na režime uvoza i izvoza. Za ljudsku krv potrebno je da uvoznik ima rješenje za upis u Registar veleprometnika medicinskih sredstava (kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH), a koje se odnosi na dozvolu da pravno lice može obavljati djelatnost prometa na veliko medicinskog sredstva i potvrdu o upisu u Registar medicinskih sredstava ili saglasnost za uvoz predmetnog medicinskog sredstva koje nije upisano u ovaj registar, a što se odnosi na dozvolu da se medicinsko sredstvo može prometovati na tržištu", pojašnjavaju iz UIO BiH.

 

Navode da su izvršili uvid u bazu uvoza robe pod nazivom ljudska krv, te da su utvrdili da je za sve uvezene količine postojala kompletna potrebna dokumentacija.

 

"U toku prethodne godine 'Berg' Sarajevo, 'Broma Bel' i 'Mediamax' iz Banjaluke uvezli su ovu robu, dok su tokom ove godine uvoznici 'Berg' i 'Mediamax'", precizirao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

 

U pitanju su privatne kompanije, distributeri medicinskog potrošnog materijala.

 

Iz razgovora sa jednom od firmi uvoznica saznajemo da oni ne uvoze pravu ljudsku krv, već materijale na njenoj bazi.

 

"U pitanju su materijali na bazi ljudske krvi, koji sadrže elemente kao što su eritrociti, trombociti, a koriste se, na primjer, kao kontrolni materijal za biohemijske analize ili provjeru kontrole kvaliteta rada pojedinih aparata", pojasnili su iz "Broma Bela" Banjaluka.

 

Stigle i kosa i trepavice

 

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je tokom prošle godine bh. granicu prešlo i ukupno 1.825 kilograma perika i ljudske kose kako neobrađene i neoprane, tako i izbijeljene, oprane i istanjene, zatim obrva i trepavica koje su koštale oko 96.739 maraka. Ovi proizvodi stigli su na domaće tržište, između ostalog, iz Kine, Hong Konga, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

BLIN
KOMENTARI