VIDEO/ Od sutra će biti 31. igrač na svijetu

Bh. teniser pokorio Rusiju: Džumhur u Moskvi osvojio drugu ATP titulu u karijeri!

Sport 22.10.17, 15:08h

Bh. teniser pokorio Rusiju: Džumhur u Moskvi osvojio drugu ATP titulu u karijeri!
Prvi set u potpunosti je pripao bh. teniseru koji je napravio dva brejka i bez većih problema slavio sa 6:2

 

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur pobjednik je teniskog ATP turnira u Moskvi.

 

Dvadeset petogodišnji Sarajlija je u finalu Kupa Kremlja pobijedio Litvanca Richardsa Berankisa sa 6:2, 1:6, 6:4.

 

Prvi set u potpunosti je pripao bh. teniseru koji je napravio dva brejka i bez većih problema slavio sa 6:2.

 

damir-dzumhur-atp-moskvadamir-dzumhur-atp-moskva

 

Na početku drugog seta Berankis je zaigrao mnogo bolje i već u prvom gemu došao do brejka koji je potvrdio na svom servisu za vodstvo od 2:0. Litvanac je imao priliku da osvoji još jedan poen na Džumhurov sevis, ali je bh. teniser spasio šest brejk lopti i osvojio gem. Džumhur je imao veliku priliku da već u narednom gemu uzvrati brejk i potpuno se vrati u set. Ipak, Berankis je uspio da se "izvuče" te već u narednom gemu iskoristi nervozu kod Džumhura te dođe do još jednog brejka i ubjedljivog vodstva od 4:1. Do kraja ovog seta Džumhur je izgubio još jedan svoj servis te je Litvanac izborio izjednačenje i treći set.

 

Najviše neizvjesnosti viđeno je u odlučujućem setu, pošto su oba igrača svoj servis "držala" do devetog gema. Odlučujući trenutak vjerovatno se dogodio u osmom gemu kada je Berankis propustio tri brejk prilike, a Džumhur je sa pet vezanih poena uspio izjednačiti na 4:4. Psihološku prednost bh. teniser iskoristio je u narednom gemu i napravio brejk za vodstvo od 5:4. I u 10. gemu Džumhur je gubio sa 0:40, ali je ponovo spasio tri brejk lopte te sa pet vezanih poena došao do pobjede. 

 

- Ima nešto posebno u Rusiji što me tjera da igram dobro, možda navijači, ne znam. Kod vodstva Berankisa 0:40 u osmom gemu nisam osjećao ništa, želio sam dobro odigrati svaki naredni poen. Pogodio sam nekoliko bekenda, imao i malo sreće - kazao je Džumhur nakon meča, dodajući da će odgoditi proslavu za još jednu sedmicu s obzirom na to da ga već za nekoliko dana očekuju novi nastupi. 

 

Džumhuru je ovo bilo treće finale na ATP touru i druga titula, nakon što je nedavno slavio u St. Petersburgu. Titula u Moskvi mu, osim čeka od 132.990 dolara donosi i novi ranking karijere, s obzirom na to da će od sutra biti 31. igrač na ATP listi.

 

Ovo je bio četvrti meč Džumhura i Berankisa računajući ATP tour i Davis Cup, nakon kojeg je rezultat u pobjedama izjednačen. Dvojica tenisera ponovo će se sastati već naredne sedmice u prvom kolu ATP turnira u Beču.

 

Nakon finala u singlu Džumhur će se boriti za titulu i u dublu na Kupu Kremlja. U paru s Hrvatom Antoniom Sančićem u finalu će igrati protiv bjelorusko-austrijske kombinacije Max Mirnyi- Philipp Oswald.

 

Turnir u Moskvi igra se za nagradni fond od 745.940 dolara.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI