VIDEO/ Bakir Izetbegović na tribini o islamofobiji i ekstremizmu

Izopćili bi Isusa da danas dođe u Evropu, a njegovoj majci Mariji bi zabranili da studira na Sorbonni jer je pokrivena

Front 21.10.17, 14:58h

Izopćili bi Isusa da danas dođe u Evropu, a njegovoj majci Mariji bi zabranili da studira na Sorbonni jer je pokrivena
Izetbegović smatra da muslimani moraju naći odgovor na islamofobiju jer je Evropa i njihov kontinent, ali da, nažalost, islamski ekstremisti namjerno daju materijal za prikazivanje muslimana kao terorista jer je ISIL-u cilj da izazove rat između muslimana i ostatka svijeta

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da Evropa ne pripada samo hrišćanima budući da je hrišćanstvo stiglo u Evropu nekoliko vijekova prije islama sa istog mjesta.

 

On je na tribini "Bošnjaci - evropski muslimani između islamofobije i ekstremizma" istakao da bi islamofobija, koja je samo dio ksenofobije kao primitivne mržnje prema drugom i drugačijem, čak izopćila i Isusa da danas dođe u Evropu jer je izgledao kao ljudi koji danas dolaze iz arapskih zemalja, a njegovoj majci Mariji bi bilo zabranjeno da studira na Sorbonni jer je bila pokrivena.

 

- Kada bi iz evropske kulture i identiteta izbacili komponentu koju su unijeli muslimani ona ne bi bila kakvu je danas znamo. Taj doprinos se ogleda u matematici, astronomiji, hemiji, biologiji, filozofiji, muzici - jer kako bi džez i rok gitaristi svirali bez arapskog, muslimanskog instrumenta gitare ili kako bi prali ruke bez sapuna i slično - rekao je Izetbegović.

 

Naglasio je da muslimani moraju naći odgovor na islamofobiju jer je Evropa i njihov kontinent, ali da, nažalost, islamski ekstremisti namjerno daju materijal za prikazivanje muslimana kao terorista jer je ISIL-u cilj da izazove rat između muslimana i ostatka svijeta, ali oni su apsolutna manjina u islamskom svijetu i tiha većina treba da nađe odgovor. 

 

Profesorica Fahira Fejzić-Čengić rekla je da Bošnjaci kao stari evropski narod nikada u svojoj historiji nisu imali ekstremnih ideja, ideologija i političkih partija, a to im se neprestano spočitava.

 

Tribinu je organizirala Asocijacija "Fatma".

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI