Za brojne nepravilnosti kazne od 366.150 KM

Porezna uprava FBiH zapečatila 61 objekat, intervenisala i policija: Gost kafane napao inspektora?!

Hronika 20.10.17, 15:29h

Porezna uprava FBiH zapečatila 61 objekat, intervenisala i policija: Gost kafane napao inspektora?!
Zbog sprečavanja inspektora u vršenju službene radnje prilikom zatvaranja ugostiteljskog objekta u Kantonu Sarajevo bila je neophodna intervencija pripadnika Policijske uprave Centar

 

Porezna uprava Federacije BiH jučer je izvršila 281 inspekcijski nadzor na području kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, građevinsku i trgovinsku djelatnost te druge uslužne i proizvodne djelatnosti, pri čemu je otkriveno 78 neprijavljenih radnika, 75 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 30 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 31 obveznik koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

 

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćen je 61 objekt, a u 152 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 366.150 KM.

 

Inspekcijski nadzor gradilišta u Kantonu Sarajevu izvršen je u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

Zbog sprečavanja inspektora u vršenju službene radnje prilikom zatvaranja ugostiteljskog objekta u Kantonu Sarajevo bila je neophodna intervencija pripadnika Policijske uprave Centar.

 

Također, intervencija pripadnika policije bila je neophodna u jednom slučaju i u Tuzlanskom kantonu gdje su zbog ugrožavanja sigurnosti inspektora od gosta ugostiteljskog objekta u Sapni intrevenirali pripadnici Policijske stanice Sapna.

 

Porezna uprava FBiH u proteklom periodu izvršila je ukupno 45 jednodnevnih, brzih kontrola na području svih kantona u kojima su izvršena 10.794 inspekcijska nadzora u kojima su inspektori otkrili 3.771 neprijavljenog radnika, 3.300 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1.497 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 984 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

 

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćeno je ukupno 2.380 objekata i izdata su 6.532 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 15.756.800 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI