Strašno otkriće

Oralni seks povećava rizik od raka: Ako ste promijenili više od 5 partnera, tim gore! Evo ko je najugroženiji...

Lifestyle 20.10.17, 14:29h

Oralni seks povećava rizik od raka: Ako ste promijenili više od 5 partnera, tim gore! Evo ko je najugroženiji...
Najnovije istraživanje dokazalo je da se muškarci trebaju cijepiti protiv HPV-a jednako koliko i žene, ako ne i više


Iako je trenutačna stopa takvih dijagnoza vrlo niska (pogađa 0,7 posto muške populacije), stručnjaci upozoravaju kako muškarci nemaju pojma da su pod većim rizikom od bolesti nego žene, osobito ako su pušači.


Najnovije istraživanje dokazalo je da se muškarci trebaju vakcinisati protiv HPV-a jednako koliko i žene, ako ne i više. Kada se cjepivo prvi put pojavilo, bilo je dostupno samo tinejdžericama kako bi ih se zaštitilo od cervikalnih oblika raka uzrokovanih humanim papiloma virusom.


Strahuje se da bi do 2020. godine moglo biti još više slučajeva zaraze HPV-om, a spolno aktivni muškarci na prvom su mjestu rizika. Postoji više od sto vrsta HPV-a, no samo se za neke od njih pouzdano zna kako uzrokuju rak.

 

“Iz tih će razloga biti korisno identificirati zdrave osobe koje su najviše izložene riziku od razvoja karcinoma kako bi se poradilo na mogućim pretragama”, kaže autorica studije Amber D’Souza.


Veliki broj ljudi prakticira oralni seks, ali dosadašnja su istraživanja pokazala kako žene time nisu izložene raku grla i okolnih organa uslijed zaraze HPV-om, i to bez obzira na broj promijenjenih partnera, piše Daily Mail.


Među muškim ispitanicima koji su prakticirali oralni seks, spomenuti oblici raka bili su rijetkost ako se radilo o nepušačima koji su imali manje od pet seksualnih partnerica. Ipak, rizik se povećavao kod duhanskih ovisnika koji su promijenili više od pet partnerica

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

 

BLIN
KOMENTARI