Dugoročna vremenska prognoza za BiH

Oštre i česte oluje sa puno padavina prijete Balkanu: Evo kako će početi zima

Hronika 20.10.17, 14:04h

 Oštre i česte oluje sa puno padavina prijete Balkanu: Evo kako će početi zima
I dok početak zime u većem dijelu Evrope neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine

 

Američka meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku zimu u Evropi. Prognoza se odnosi na mjesece decembar, januar i februar.

 

Sjevernu Evropu i dijelove zapadne Evrope već na samom početku očekuju se oštre i česte oluje koje će u ta područja donijeti velike količine padavina, prognozira AccuWeather.

 

I dok početak zime u većem dijelu Evrope neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine.

 

Područje od juga Španije, preko Italije pa sve do balkanskog poluotoka očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognozira AccuWeather. 

 

- Manje količine oborina nego što su uobičajene za zimske mjesece povećat će mogućnost suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španije pa sve do balkanskog poluotoka - pišu prognostičari AccuWeathera.


- Dok će zima na sjeveru Evrope biti obilježena većim količinama padavina, na području Balkana se ne očekuju česta i duga kišna razdoblja što će dovesti do produživanja razdoblja suše. To ne znači da na ovom području uopće neće biti kiše tokom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka - piše AccuWeather.


Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja. Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja bit će u drugoj polovini zime, odnosno krajem januara i tokom februara. 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI