KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ ZADOVOLJNA

Procurili detalji sastanka u Moskvi: Šta je Putin rekao predsjednici Hrvatske kada su počeli razgovor o BiH?!

Front 20.10.17, 10:06h

Procurili detalji sastanka u Moskvi: Šta je Putin rekao predsjednici Hrvatske kada su počeli razgovor o BiH?!
Članove hrvatskog izaslanstva posebno je obradovao stav predsjednika Putina da Rusija bezrezervno podržava i da će podržavati teritorijalnu cjelovitost BiH

 

 

Više od pola sata u Moskvi razgovarali su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski premijer Dmitrij Medvedev i izrazili zadovoljstvo što nakon zastoja u odnosima Hrvatske i Ruske Federacije gospodarska pitanja ponovo dolaze u prvi plan.


Premijer Medvedev bio je upoznat i s opsežnim razgovorima koje su vodili Grabar-Kitarović i Vladimir Putin oko Agrokora, o čemu se u Sočiju razgovaralo u više navrata, prenosi Jutarnji.hr.


Jutarnjem je potvrđeno da je Vladimir Putin u jednom trenutku tokom radnog ručka, na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref, upitao direktora koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor da je riječ o 1,1 milijardi eura. “A koliko godišnje zarađuje Sberbank?”, pitao je Putin Grefa, koji mu je odgovorio da je riječ o 12 do 13 milijardi eura.


Putin se na to nasmijao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”. Nakon toga se obratio hrvatskom i ruskom izaslanstvu: “Pa u čemu je problem, riješite to odmah”.


Članove hrvatskog izaslanstva posebno je obradovao stav predsjednika Putina da Rusija bezrezervno podržava i da će podržavati teritorijalnu cjelovitost BiH.


Ruski predsjednik dao je i podršku za daljnje provođenje reformi kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri naroda u BiH.


Kada se s Putinom poveo razgovor oko inicijative za promjenu izbornog zakona, odgovor je glasio vrlo kratko: “Razgovarat ćemo o tome”.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI