dozirajte ili izbacite

Konzumirate ga svaki dan, a on 'budi' ćelije karcinoma i čini ga agresivnim!

Hronika 18.10.17, 15:25h

Konzumirate ga svaki dan, a on 'budi' ćelije karcinoma i čini ga agresivnim!
Projekt je započet 2008. godine s naglaskom na to kako tumori pretvaraju količinu šećera u laktat u odnosu na zdravo tkivo

 

Rezultati devetogodišnjeg istraživačkog projekta u Belgiji koji je objavljen u časopisu Nature Communications smatraju se ključnim u istraživanju raka jer naučnici konačno razjašnjavaju Varburgov efekat, fenomen u kojem ćelije raka brzo razgrađuju šećere i na taj način stimulišu rast tumora.

 

Projekt je započet 2008. godine s naglaskom na to kako tumori pretvaraju količinu šećera u laktat u odnosu na zdravo tkivo. Do sada nije bilo jasno je li to simptom ili uzrok karcinoma. Ovo istraživanje daje dokaze pozitivne korelacije između šećera i onkogenog potencijala u kancerogenim ćelijama.

 

"Naše istraživanje otkriva kako hiperaktivno konzumiranje šećera u kancerogenim ćelijama dovodi do začaranog kruga kontinuirane stimulacije razvoja i rasta raka. Prema tome, objašnjava povezanost između snage Varburgovog efekta i agresivnosti tumora", kazao je profesor Јohan Tevelajn.

 

Istraživači smatraju da će ovi rezultati imati sveobuhvatne posljedice i biti temelj za buduća istraživanja u ovoj oblasti, ali i uticati na prilagođavanje dijeta za pacijente s rakom.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

    

BLIN
KOMENTARI