Nakon sastanka sa Mektićem

Generalni sekretar Interpola pohvalio angažman BiH: Nove okolnosti zahtijevaju od svih da se bolje organiziraju i sarađuju

Hronika 18.10.17, 13:51h

Generalni sekretar Interpola pohvalio angažman BiH: Nove okolnosti zahtijevaju od svih da se bolje organiziraju i sarađuju
- Od međunarodnog terorizma, organizovanih kriminalnih grupa i cyber-kriminala, naše zajednice se suočavaju sa cijelim nizom prijetnji koje sve skupa zajedno moramo riješavati - kazao je Stock, navodeći da se radi o izuzetno kompleksnim prijetnjama te da nijedna zemlja nije u situaciji da se s njima sama izbori

 

Generalni sekretar Interpola Jurgen Stock pohvalio je angažman Bosne i Hercegovine na planu jačanja globalne sigurnosti.

 

U izjavi za medije nakon sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i direktorima policijskih agencija na državnom nivou, istaknuo je da njegova posjeta Bosni i Hercegovini dolazi u kontekstu izuzetne promjene međunarodne sigurnosne situacije, potcrtavajući da ove nove okolnosti zahtijevaju od svih da se bolje organiziraju, sarađuju i razmjenjuju informacije i podatke.

 

- Od međunarodnog terorizma, organizovanih kriminalnih grupa i cyber-kriminala, naše zajednice se suočavaju sa cijelim nizom prijetnji koje sve skupa zajedno moramo riješavati - kazao je Stock, navodeći da se radi o izuzetno kompleksnim prijetnjama te da nijedna zemlja nije u situaciji da se s njima sama izbori.

 

U tom kontekstu, pohvalio je Bosnu i Hercegovinu i centralnu ulogu koju su policijske snage naše zemlje imale u nekim zajedničkim operacijama, ilustrirajući to rezultatima operacije, kodnog naziva 'Trigger', usmjerene na borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u čijoj je realizaciji sudjelovalo ukupno 7.800 policijskih službenika iz 23 zemlje, te evidentirano 149 hapšenja i zaplijenjena odeđena količina vatrenog oružja i eksploziva.

 

Generalni sekretar Interpola je dodao da je to učinjeno zahvaljujući naporima zemalja kao što je BiH, te da je spomenuta operacija rezultirala pokretanjem 80 dodatnih istraga u kojima je još jednom akcentirana vrijednost efikasne razmjene informacija i zajedničkog angažmana.  

 

Istovremeno, podsjetio je na činjenicu da je Ured Interpola u Sarajevu 2003. godine postao jedan od prvih ureda koji se priključio na globalnu Interpolovu komunikacijsku mrežu, odnosno sistem na koji su, u međuvremenu, priključeni svi granični prijelazi u BiH.

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je razgovore i razmjenu mišljenja o ključnim sigurnosnim izazovima ocijenio izuzetno važnim, naglašavajući spremnost BiH da se i nadalje angažira na jačanju i proširivanju saradnje s Interpolom.

 

- Razgovarali smo o puno konkretnih stvari, o tome kako možemo da proširimo i nadogradimo daljnju saradnju između Bosne i Hercegovine i Interpola - kazao je Mektić nakon sastanka, podsjećajući da su 192 zemlje u svijetu članice Interpola, koje godišnje prema Interpolu pošalju oko tri milijarde različitih upita.

 

Izrazio je zadovoljstvo time što je generalni sekretar govorio pohvalno o BiH kao zemlji-članici Interpola, istaknuvši odlučnost BiH da se i nadalje angažira i vlastite kapacitete stavi na raspolaganje.

 

Mektić se osvrnuo na situaciju koja bi mogla proisteći iz aktuelnih dešavanja u Siriji i Iraku, a u vezi s tzv. ISIL-om, odnosno na mogućnost povratka određenog broja boraca, stranih državljana, te na potrebu razmjene analiza i podataka na tom planu.

 

Također, ukazao je na potrebu da BiH uputi oficira za vezu u sjedište Interpola u Lionu.

 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o jačanju kapaciteta za borbu protiv organiziranog i cyber-kriminala, te mogućnostima u pogledu praćenja i suzbijanja različitih oblika finansijskog kriminala, odnosno pranja novca, kao i o načinima korištenja novih servisa Interpola za brzu razmjenu sigurnosnih informacija i podataka.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI