Nakon rezultata izbora

Predsjednik IZ Bošnjaka u Austriji: Nismo zabrinuti! Sarađivat ćemo sa Kurzom, a i sa desničarima iz FPÖ - ako budu u vlasti!

Hronika 16.10.17, 12:15h

Predsjednik IZ Bošnjaka u Austriji: Nismo zabrinuti! Sarađivat ćemo sa Kurzom, a i sa desničarima iz FPÖ - ako budu u vlasti!
- Bošnjaci i uopće muslimani su, prije svega, sretni da je konačno prošla izborna kampanja. Imamo rezultate kakve imamo. Mi čestitamo izbornom pobjedniku. Istina, tokom kampanje bilo je mnogo spominjanja islama i muslimana, kampanja se puno vodila i u vezi sa migrantima

 

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Esad Memić kazao je u razgovoru za bh. informativni servis INS da Bošnjaci nisu zabrinuti izbornim rezultatima u toj zemlji, odnosno pobjedom Sebastiana Kurza i njegove Narodne stranke (ÖVP), i činjenicom da je druga po snazi postala je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ), piše INS.

 

Štaviše, najavljuju skore kontakte i buduću saradnju. Bošnjaci će, kao i do sada,  mudro graditi svoje odnose u Austriji.

 

- Bošnjaci i uopće muslimani su, prije svega, sretni da je konačno prošla izborna kampanja. Imamo rezultate kakve imamo. Mi čestitamo izbornom pobjedniku. Istina, tokom kampanje bilo je mnogo spominjanja islama i muslimana, kampanja se puno vodila i u vezi sa migrantima.  Nismo zabrinuti s izborim rezultatima. Čestitamo Sebastianu Kurzu na izbornoj pobjedi. Mi ćemo konstruktivno raditi i s budućim predstavnicima vlasti u Austriji. Austrija je pravna država i Bošnjaci mogu biti potpuno mirni. Mi čak imamo Bošnjaka koji s bili na listama nekoliko političkih partija. Pored integracije, dakle, mi želimo participaciju naših Bošnjaka u društvu Republike Austrije. Prema svim statistikama, Bošnjaci su najbolje integrirani migranti u društvo Austrije, kazao je Memić za INS.

 

Upitan da li brine zbog vala skretanja udesno u Austriji i Evropi uopće, Memić ističe da ne znamo da li će Slobodarska partija uopće biti sastavni dio vlasti.

 

- Ako i bude, nemamo problem, i sa njima ćemo uspostaviti saradnju i kontakt. Mi smo imali 2004. i 2005. godine, također, koaliciju SPÖ i FPÖ i, moram reći iskreno, nismo imali negativnih iskustava u odnosu prema Bošnjacima i uopće muslimanima. Znaju to i u BiH, teme uoči izbora često budu populističke, služe za mobiliziranje izbornog tijela. Ponavljam, mi nemamo nikakvih briga, uspostavit ćemo kontakte i sarađivati jer je Austrija jaka država, pravna država sa demokratom tradicijom. Sa svim partijama ćemo uspostaviti kontakte i razgovore. Jer, oni koji su na vlasi ne predstavljaju samo svoju partiju već i sve građene pa i Bošnjake u Austriji, naglasio je Memić.

 

Naglašava da postoje i konkretni primjeri dobrog odnosa ÖVP, pa i FPÖ u prošlosti.

 

Pohvaljene bošnjačke džamije

 

Podsjeća da su nedavno u Austriji rađena istraživanja o džamijama i njihovom doprinosu za integraciju u ovoj zemlji. Rezultate je predstavio državni ministar.

 

- Bošnjačke džamije su pohvaljene. Pored integracije Bošnjaka, pohvaljene su bošnjačke džamije koje doprinose boljoj integraciji Bošnjaka i drugih muslimana koji u njih dolaze, naglasio je Memić.

 

Kuda ide Austrija?

 

Iako je Kurz izjavio kako će u svrhu sklapanja koalicije razgovarati sa svim strankama, promatrači procjenjuju da će zbog podudarnosti posebice u sferi izbjegličke politike i politike useljavanja ÖVP i krajnje desna FPÖ brzo pronaći zajednički jezik.

 

Dosadašnja koalicija između socijaldemokrata i narodnjaka malo je vjerojatna. Očekuje se da će narodnjačko-slobodnjačka vlada na čelu sa Sebastianom Kurzom zauzeti mnogo oštrije smjernice u vezi izbjegličke politike i time postati protuteža njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je zagovornica liberalnije izbjegličke politike.

 

(INS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

 

BLIN
KOMENTARI