Reakcije na izbore u Austriji

Plakalo: Pobjeda Sebastiana Kurza je pobjeda evropskih vrijednosti, dokazao je prijateljstvo sa BiH

Hronika 16.10.17, 11:18h

Plakalo: Pobjeda Sebastiana Kurza je pobjeda evropskih vrijednosti, dokazao je prijateljstvo sa BiH
Naglasio je da je Austrija važan strateški partner Bosni i Hercegovini i jedan od najvećih investitora, kao i zemlja u kojoj živi veliki broj bosanskohercegovačkih građana

 

Pobjeda Austrijske narodne partije (OVP), na čijem čelu se nalazi dosadašnji ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, ujedno i pobjeda Europskih vrijednosti Austrije, ocijenio je generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo.

 

- Želim najiskrenije čestitati lideru Austrijskog OVP a Sebastianu Kurzu kao i građanima Austrije na jedinom ispravnom izboru. Ministar Kurz je bezbroj puta dokazao da gradi prijateljsku politiku prema Bosni i Hercegovini, te u tom smislu također možemo očekivati politku podrške Bosni i Hercegovini i u narednom periodu od po svemu sudeći novog kancelara Austrije - kazao je Plakalo za Fenu.

 

Naglasio je da je Austrija važan strateški partner Bosni i Hercegovini i jedan od najvećih investitora, kao i zemlja u kojoj živi veliki broj bosanskohercegovačkih građana.

 

- Stoga je uloga svega onoga što se događa u Austriji dvojaka kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ali i cjelokupna regija. Također politika Austrije i način na koji će njene institucije voditi vanjskopolitičke procese unutar Europske unije, veoma je važna u segmentima njenog proširenja ali i po pitanju migranata i svih izazova koji su pred Europskom unijom danas - rekao je Plakalo.

 

Na izborima u Austriji pravo glasa je imalo 6,4 miliona građana. Birali su 183 predstavnika u Nacionalno vijeće. Prema rezultatima koje je objavio list „Kurier“ SPÖ će imati 49 zastupnika, ÖVP 57, FPÖ 51, a Zeleni 9.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI