Sindikat radnika u zdravstvu u KS ogorčen

Pozivamo spremačice da ne čiste prostor u kome rade doktori koji ne štrajkaju! Ne mogu biti samoživi stvorovi!

Hronika 16.10.17, 10:21h

Pozivamo spremačice da ne čiste prostor u kome rade doktori koji ne štrajkaju! Ne mogu biti samoživi stvorovi!
Naglašavaju da Sindikat radnika u zdravstvu u KS zastupa interese svih radnika u djelatnosti zdravstva (od spremačice do specijaliste) tj. bori se za poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja svih radnika, bez obzira na stručnu spremu i poslove koje obavljaju

 

Sindikat radnika u zdravstvu u KS smatra da je, tokom pregovaranja sa predstavnicima vlasti, Sindikat doktora medicine i stomatologije pokazao socijalnu neosjetljivost i sebičnost time što su "prigrabili samo njima dizanje koeficijenta, diskriminirajući druge".



- Mi iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS ponudili smo kompromisno rješenje da satnica ide na 2,65 sa tražene 2,75 KM, koja je bila osnova pregovora još 2014. godine. Usklađivanje koeficijenata i platnih razreda ponudili smo odmah po potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za Kanton Sarajevo - ističu iz Sindikata radnika u zdravstvu u KS.

 

Naglašavaju da Sindikat radnika u zdravstvu u KS zastupa interese svih radnika u djelatnosti zdravstva (od spremačice do specijaliste) tj. bori se za poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja svih radnika, bez obzira na stručnu spremu i poslove koje obavljaju.



- Stoga, da bi svi shvatili ozbiljnost sadašnjosti pozivamo radnice - spremačice da prostor u kome rade i borave doktori (članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije koji ne učestvuju u ovom štrajku) za vrijeme štrajka ne održavaju. Srednje, više i visoke sestre i tehničare da ih svojim obimom posla ne logisticiraju, ekonomska služba im ne obračunava plaću, tehnička služba ih ne podržava, pravna obustavi radnje iz svog domena pa da vide doktori ne učesnici štrajka da nisu i ne mogu biti samoživi stvorovi na ovom svijetu – naglašavaju iz Sindikata radnika u zdravstvu u KS.


Podsjećaju da je prvog dana generalnog štrajka (13. oktobar) većina pacijenata iskazala razumijevanje za "naš pokušaj da na pravi način prikažemo stanje u zdravstvu KS". Odgovorno tvrde da su zdravstvenu uslugu dobili svi oni kojima je bila potrebna, a tako će ostati i u narednim danima generalnog štrajka.



- No, kao i svugdje ima ljudi koji hoće i zahtijevaju (a došli su radi banalnih stvari) da ih pregledate i da vam pri tome prave problem iz njima znanih razloga - naglašava Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u KS.



(FENA/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI