Prvi rezultati

Stranka Sebastiana Kurza pobjednik izbora u Austriji, na drugom mjestu radikalna desničarska stranka FPO

Hronika 15.10.17, 18:23h

Stranka Sebastiana Kurza pobjednik izbora u Austriji, na drugom mjestu radikalna desničarska stranka FPO
Dosadašnji šef austijske diplomatije Kurz (31) bi, prema očekivanjima, trebao postati novi premijer. Njegova konzervativna stranka ÖVP osvojila je 30,2 posto glasova

 

Stranka Sebastiana Kurza je pobjednik izbora u Austriji, javio je DW pozivajući se na prve projekcije rezultata izbora koji su održani danas.

 

Dosadašnji šef austijske diplomatije Kurz (31) bi, prema očekivanjima, trebao postati novi premijer. Njegova konzervativna stranka ÖVP osvojila je 30,2 posto glasova.

 

Na drugom mjestu je radikalna desničarska stranka FPÖ sa 26,8 posto, dok je stranka dosadašnjeg premijera socijaldemokratska stranka osvojila 26,3 posto glasova, objavili su i austrijski mediji. Kampanjom je dominiralo pitanje imigracije te odnosa prema islamu, a Kurz je desničarski stavovima privukao značajan broj glasova od radikalne desnice, te dobio najviše glasova.

 

Na izborima u Austriji pravo glasa je imalo 6,4 miliona građana. Birali su 183 predstavnika u Nacionalno vijeće. Prema rezultatima koje je objavio list „Kurier“ SPÖ će imati 49 zastupnika, ÖVP 57, FPÖ 51, a Zeleni 9.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI