Hrvatska predsjednica sljedeće sedmice u Rusiji

Grabar-Kitarović razgovarat će s Putinom o situaciji u BiH: 'Imamo zajedničke interese u borbi protiv terorizma'

Front 15.10.17, 13:21h

Grabar-Kitarović razgovarat će s Putinom o situaciji u BiH: 'Imamo zajedničke interese u borbi protiv terorizma'
Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost jugoistoka Evrope

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otputovat će iduće sedmice u službenu posjetu Rusiji i sastati se s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se potaknuli bilateralni odnosi koji su godinama zapušteni. 

 

Ovo je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine, a ključni mu je cilj je "novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni", doznaje se na Pantovčaku.

 

Grabar-Kitarović će u razgovorima, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost jugoistoka Evrope te na globalnu ulogu Ruske Federacije.

 

Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost jugoistoka Evrope.

 

Jedna od tema razgovora bit će situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebice ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama. I Hrvatska i Rusija se zalažu za jedinstvenu, suverenu, cjelovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, kažu na Pantovčaku, prenosi Hina. 

 

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga.  

 

I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja listopada, kažu izvori na Pantovčaku.

 

Nakon razgovora dvoje predsjednika bit će potpisan niz sporazuma, među kojima se ističu program suradnje ruskog i hrvatskog državnog odvjetništva i sporazum o kulturnoj suradnji.

 

Središnji događaj drugog dana posjeta Grabar-Kitarović svakako će biti rusko-hrvatski poslovni forum za koji postoji veliki interes.

 

Izvori u uredu hrvatske predsjednice kažu da se radi o najjačem ekonomskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu te da se od tog foruma očekuju konkretni rezultati. Na forum u Moskvu dolazi oko 150 predstavnika stotinjak hrvatskih firmi, a s ruske strane je dosad potvrđeno sudjelovanje 245 kompanija.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI