Poslije 12 godina progovorila o zlostavljanju

Potresna ispovijest Goce Tržan o nasilju koje je trpjela godinama: 'Dok sam dobijala batine, mislila sam da me voli'

Showbizz 15.10.17, 10:18h

Potresna ispovijest Goce Tržan o nasilju koje je trpjela godinama: 'Dok sam dobijala batine, mislila sam da me voli'
Tuga, nevjerica i bol nisu mogle da nadjačaju ljubav, makar ono osjećanje za koje je Goca mislila da je ljubav

 

Goca Tržan je tek sada poslije 12 godina skupila hrabrosti da prvi put ispriča kako je preživjela fizičko i psihičko nasilje od tadašnjeg dečka, piše Blic.

 

- Naša veza je trajala pet godina, a već prve godine je počelo maltretiranje. Znam, mnogi će se pitati zašto sam trpjela. Nisam smjela da prijavim, pogotovo ne u zemlji Srbiji, a pri tome si jedna Goca Tržan. Željela sam da ga promijenim jer sam ga voljela. Nisam željela da on bude nasilnik i zato sam ostala sa njim. To je najgori momenat. Za mene svi misle da sam otresita i jaka žena, a prije svega sam ljudsko biće. Zaista u tim situacijama kada sam doživjela nasilje, bilo fizičko ili psihičko, izuzetno mi je bilo važno da budem objektivna. A nisam bila. I ne samo ja, nego mi žene imamo neka ludila tipa “ne, on je divan i mene voli” promijenit će se zbog mene - započinje ispovijest Gordana Tržan.

 

Ona ipak ne želi da otkrije o kome se radi iz razloga što danas taj čovjek ima svoju porodicu.

 

- Da se razumijemo, ne radi se o mom bivšem mužu - kaže Goca aludirajući na Ivana Marinkovića.

 

Tuga, nevjerica i bol nisu mogle da nadjačaju ljubav, makar ono osjećanje za koje je Goca mislila da je ljubav.

 

- Poslije prvog udarca sam se borila, onda sam otišla, a potom sam se vratila. To je isprva bilo koškanje, unošenje u facu i onda davljenje. Nije ni bilo jutra pošto nisam spavala. Bilo je strašno, to je bila ozbiljna patologija. U nekim trenucima nas je ta agresija spajala na neki način, misliš da je to ljubav, a izvinjava ti se da više nikada to ne bi uradio - priča Goca i dodaje:

 

- Dok sam dobijala batine, mislila sam da me voli. Ustvari, mislila sam da će me zavoljeti ako ga promijenim. Ali onda sam shvatila da nijedna žena neće uspjeti da promijeni muškarca - govori ona. Uprkos svemu, ona zlostavljača nije prijavila.

 

- To je mnogo bolesno, bila sam potpuno nenormalna. Sebe sam pitala kako sam mogla da pređem preko prvog davljena, onda sama otišla od njega, pa su uslijedili dugi telefonski razgovori, pa sam se vraćala. Udario me je jednom, a nekoliko puta me je davio i maltretirao. I danas razmišljam da li sam u njemu to isprovocirala na neki način. Naučila sam da više to sebi nikada ne dozvolim i to nije ljubav - kaže Goca Tržan.

 

Ona ne krije da joj je danas smiješno kada čuje da žene i muškarci komentarišući nasilje izgovaraju riječi poput: “ko joj je kriv”, “što je bila sa njim”, te da ne treba suditi ljudima u čijim cipelama niste hodali. Ona je svim mladim ženama poslala jasnu poruku.

 

- Ovom pričom dajem savjet mladim ženama koje tek ulaze u brakove i veze. Budite jako oprezne i uvijek razmišljajte da to može da vam se desi. Mnogo mi je teško da izgovorim da je moja krivica bila to što sam trpjela, ali niko nema pravo da te maltretira. Niko nema pravo da te udari. Kao neko ko je bio u cijeloj toj situaciji, mogu da kažem da je to sadomazohizam, ti sebe mučiš, jer u glavi misliš promijenit ću ga, on mene voli - sa mnogo hraborsti govori Goca Tržan, koja vjeruje da je suprug Raša Novaković pravi izbor, sa kojim želi da dočeka starost. Goca ističe da on nije tip muškarca koji bi to ikada uradio, ali da bi ga, poučena ranijim iskustvom, prijavila policiji ako bi do toga došlo.

 

- Dešavalo se da tortura koju sam trpjela bude zamijenjena psihičkim maltretiranjem u smislu “ko si ti”, “šta si ti”. Ali na jednu stvar trebaju žene da obrate pažnju, kada krene da vas odvaja od svih i priča da vas niko ne voli kao on i da samo on misli dobro, a da vas ne vole ni mama ni tata ni brat ni sestra. I svi su loši, samo je on dobar, a u stvari tako pravi mrežu oko vas i onda ste vi u centru kruga srama, gdje ste predmet konstantnog maltretiranja, to je uvijek tako. Nikada ne smijete da dozvolite da se otuđite od svojih najbližih, to je prvi signal da treba da bježite - poručuje pjevačica.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI