Član Glavnog odbora SDS-a

Mektić: Ne želimo da budemo dio Dodikovih 'političkih gluposti'... Pokušava da glumi predsjednika svih građana...

Front 14.10.17, 15:26h

 Mektić: Ne želimo da budemo dio Dodikovih 'političkih gluposti'... Pokušava da glumi predsjednika svih građana...
Dodika je optužio za lažni patriotizam i obmane naroda

 

Član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić izjavio je danas da se predsjednik RS-a Milorad Dodik "izvlači na opoziciju", umjesto da provede usvojenu odluku Narodne skupštine RS-a o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je objavljena i u "Službenom glansiku RS-a".

 

Dodika je optužio za lažni patriotizam i obmane naroda.

 

-Neka završi priču o referendumu koju je inicirao. Ali ne, on se izvlači na opoziciju, koja mu sada treba u cijeloj toj priči, iako je odluka objavljena u 'Službenom glansiku RS'. Ne želimo da budemo dio njegovih političkih gluposti i politike koju vodi 10 godina. Njegovim ponašanjem idemo u neku vrstu avanturizma, bez ikakve vizije šta će se dalje desiti - rekao je Mektić.

 

Također, Dodika je optužio i da je duboko podijelio srpski narod.

 

-I sada pokušava da glumi predsjednika svih građana, a jasno je da radi sve da oteža situaciju građanima gdje oni nisu na vlasti - ustvrdio je Mektić.

 

Pita i šta Dodiku znači podrška opozicije koju traži, ako već postoji skupština odluka o referendumu.

 

-Najviši zakonodavni organ RS-a je usvojilo odluku i ona se mora izvršiti. Zašto Dodik dvije godine nije objavio odluku o referendumu u 'Skupštinskom glasniku' i zašto tada nije poslušao opoziciju da to uradi - rekao je Mektić ističući da Dodik i sam "ne zna šta hoće" i svjestan je da se ono što on zagovara ne može provesti, pa i da srpski tužioci i sudije izađu iz pravosuđa BiH.

 

Ustvrdio je također da Dodik "ima određenu kontrolu u Tužilaštvu BiH", a da "nije zaštitio nijednog Srbina od zastrašivanja u Podrinju". Tvrdi i da Dodik, nažalost, izvlači političku korist kroz sudbinu srpskih žrtava.

 

Na sastanku kod predsjednika RS-a danas je zaključeno da je potrebno produžiti rok za održavanje referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH i dopuniti odluku o republičkoj referendumskoj komisiji, na bazi prethodno pribavljene saglasnosti svih, prije svega opozicije u RS.

 

Pozvao je opoziciju da podrži održavanje referenduma s predloženim izmjenema u roku od 10 dana, a ukoliko je ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u RS.

 

U međuvremenu, dodao je, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu i da se obezbijedi najmanje 500.000 potpisa na prostoru RS.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI