UŽAS U ZAGREBU/ NAKON ŠTO JE VRAĆENA BISTA IVE LOLE RIBARA

Dokle će barabe i fašisti da pišaju po grobovima i bistama pravih heroja?!?

Front 14.10.17, 11:44h

Dokle će barabe i fašisti da pišaju po grobovima i bistama pravih heroja?!?
Na društvenim mrežama u Hrvatskoj i regionu pojavila se užasna fotografija na kojoj se vidi kako jedan huligan u jakni sa natpisom "HOS" urnira po bisti narodng heroja Ive Lole Ribara. Prije toga je Zlatko Hasnbegović napao gradonačelnika Bandića koji je vratio bistu narodnog heroja u Zagrebu

 

Bista Ive Lole Ribara, koja je 90-ih godina bila otuđena, vraćena je u utorak u park na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ulice u Zagrebu, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tom je prigodom istaknuo kako to ne smatra nikakvim povijesnim događajem, već samo ispravljanjem gluposti koja je učinjena, dok je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović to nazvao uzurpatorskim potezom Bandića.


"Ovo smatram samo ispravljanjem gluposti koja je učinjena. I neka tako bude i ubuduće, a mi se okrenimo budućnosti", istaknuo je Bandić. Rekao je da svaka civilizirana zemlja koja nije izvukla pouke iz bliže i dalje povijesti, mora ponovno tu povijest proživjeti te da on ne bi to proživljavao.

 

ivo-lola-ribar-spomenik

 
"Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto koje je. Ponovit ću - najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lola Ribar je jedan od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata. Da nije bilo Drugog svjetskog antifašističkog rata, mi Hrvatsku ne bi mogli imati danas", istaknuo je Bandić za "Jutarnji list".

 

"Hrvatski branitelji i prvi predsjednik Tuđman se ne bi imali na što pozvati, ni za ZAVNOH ni za Ustav iz 1974. godine, i to je notorna istina. Ivo Lola Ribar, francuski đak, antifašist, intelektualac, narodni heroj, jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita. Njegova smrt u Glamoču, na vratima pogođen granatom s leđa, neka povjesničari i oni koji čitaju Dedijerove memoare utvrde istinu. I Vijeće koje je premijer formirao za suočavanje s totalitarnim sustavima imat će i tu svoju zabilježenu ulogu", rekao je zagrebački gradonačelnik.

 

ivo-lola-ribar3

 

Istaknuo je kako će od danas na "kutu baruna Filipovića i Selske ulice, ovdje u malom parkiću s malom fontanom i Ivom Lolom Ribarom biti mjesto gdje će se djeca ponovno igrati". "A oni koji su otkinuli glavu Ivi Loli Ribaru u ratnom vihoru, ja bi ih molio da tu glavu vrate", poručio je Bandić.

 

Međutim, isti dan je na sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, predsjednik tog Odbora Zlatko Hasanbegović, taj je Bandićev čin ocijenio "uzurpatorskim, nasilničkim i samovoljnim potezom.

 

A onda je došla ova baraba u crnom i zapišala se po Ivo Loli Ribaru i jednim od najčasnijih priča hrvatske novije povijesti.

 

Podsjećanja radi, Ivan Ribar, otac Ive Lole , bio je ugledni hrvatski politčar između dva svjetska rata, da bi se potom priključio Titovo antifašističkom pokretu i partizanima. Njegovi sinovi Ivo i Jurica su također priključili partizanima i u njima pogunuli. 

 

Ivo Lola je za generacije iz tog vremena ali i današnje pravi heroj koji sigurno zaslužio da po njemu pišaju barabe poput ovih sa fotografije koju objavljujemo.

 

 

Vezana priča: Sloboda nije htjela da ga izda dok je Ivo Lola ratovao u partizanima po Bosni.

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI