Opozicija u RS-u nakon poziva na sastanak

Otvoreno pismo Dodiku: Ništa vam ne vjerujemo! Kada bi vaše namjere bile iskrene, onda...

Front 13.10.17, 12:58h

Otvoreno pismo Dodiku: Ništa vam ne vjerujemo! Kada bi vaše namjere bile iskrene, onda...
-Poziv koji ste nam uputili vrijedan bi bio poštovanja kada bi mi bili uvjereni da su vaše namjere iskrene i u duhu vaše uloge opisane članom Ustava RS kojim se predsjednik Republike obavezuje da izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku


 Predsjednici Saveza za promjene uputili su pismo predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku u kojem naglašavaju da ne vide smisao njegovog poziva na razgovore, jer je „svaki put zloupotrebio njihovu dobru volju da zajedno riješavaju nacionalne probleme srpskog naroda i RS-a“.

 

Dodik je, između ostalih, pozvao i lidere opozicije u RS-u na razgovore sutra u Banjoj Luci, a nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću.

 

Međutim, predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, NDP-a Dragan Čavić te SRS RS Milanko Mihajlica, tvrde da entitetski predsjednik umjesto jedinstva, izazivao i podsticao podjele.

 

-Poziv koji ste nam uputili vrijedan bi bio poštovanja kada bi mi bili uvjereni da su vaše namjere iskrene i u duhu vaše uloge opisane članom Ustava RS kojim se predsjednik Republike obavezuje da izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku.

 

Nažalost, niste nam dali priliku do sada da se uvjerimo da najvišu funkciju u RS obavljate na način propisan ovom ustavnom odredbom, već naprotiv, kršeći Ustav vi izazivate i podstičete podjele i prouzrokujete mržnju i sukobe svojim neodmjerenim i neprimjerenim javnim djelovanjem protiv onih koji iznose u javnost stavove sa kojima se ne slažete - navode u pismu.

 

 Shvatajući svu težinu oslobađajuće presude Naseru Oriću, te, kako dodaju, jasno se suprostavljajući ovakvom neefikasnom i neodgovornom radu Tužilaštva i Suda BiH, kao i svakom postojećem nedozvoljenom interesnom i političkom uticaju na rad ovih pravosudnih institucija, potpuno su opredjeljeni da se ova praksa prekine.

 

Posebno, kako navode, “u dijelu kontinuiteta presuda ratnim vojnim i političkim vođama i dokazanim zločincima takozvane Armije BiH“.

 

- Stavove povodom ove sramne i štetne oslobađajuće presude objavili smo javno i na tome ćemo raditi sa svima koji to hoće - navodu lideri Saveza za promjene.

 

Ističu da ne vide smisao Dodikovog poziva, „jer često provodi neodgovornu politiku o čemu ih je uvjerio svaki put kada je zloupotrijebio njihovu dobru volju da zajedno riješavaju nacionalne probleme srpskog naroda i RS“.

 

-Ukoliko se vratite onom što je vaša ustavna obaveza, a to je da predstavljate jedinstvo svih građana, da poštujete Narodnu skupštinu i razvijate demokratiju, da vodite odgovornu državničku politiku, tada ćemo razmotriti mogućnost razgovora s vama. Imajući u vidu sve navedeno, ne tražimo od vas izvinjenje zbog svega što ste uradili svojim nepromišljenim postupcima i izjavama ali tražimo da razmislite da li ponašanje koje praktikujete u javnosti priliči funkciji predsjednika RS koju obavljate - navode predsjednici Saveza za promjene u pismu Dodiku.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI