Počelo ispiranje cjevovoda koji prolazi kroz brdo Mojmilo

Postignut dogovor: Istočno Sarajevo će sve viškove vode isporučivati Sarajevu!

Hronika 13.10.17, 11:39h

Postignut dogovor: Istočno Sarajevo će sve viškove vode isporučivati Sarajevu!
Isporuka će se vršiti kroz rekonstruiran cjevovod koji prolazi kroz brdo Mojmilo pa dalje ide prema Hrasnom, ustvrdio je načelnik Ćosić, izrazivši zadovoljstvo zbog postignutog dogovora


Načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić u neformalnom razgovoru s ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senadom Hasanspahićem postigao je dogovor da dva komunalna vodovodna preduzeća - Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo i Vodovod i kanalizacija Sarajevo naprave međusobni sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo - potvrdio je Feni načelnik Ćosić.

 

Navodi da bi ovih dana taj sporazum trebao da bude realiziran te da je riječ o dogovoru koji je "prilično čvrst" i podrazumijeva isporuku svih viškova vode koje Vodovod Istočno Sarajevo ostvaruje na izvorištu Tilava prema Vodovodu i kanalizaciji Sarajevo.

 

-Isporuka će se vršiti kroz rekonstruiran cjevovod koji prolazi kroz brdo Mojmilo pa dalje ide prema Hrasnom - ustvrdio je načelnik Ćosić, izrazivši zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

 

Dodaje i da ga je direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo Jovan Katić informirao da su započeli razgovore i da se vrše pripreme u vezi s potpisivanjem ugovora.

 

- Nakon medijske priče vidim da su ljudi u Sarajevu ovo ozbiljno shvatili i na nama predstoji da pokažemo ozbiljnost u pogledu isporuke vode i da sve ono što smo preuzeli potpisanom obavezom i ispoštujemo - naglasio je Ćosić.


Direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo Jovan Katić potvrdio je u razgovoru za Fenu da je prošle sedmice održan sastanak predstavnika Vodovoda Istično Sarajevo i Vodovoda Sarajevo, te da je prethodno održana sastanak ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Senada Hasanspahića i načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosića gdje je dogovoreno da krenu određene količina vode prema Sarajevu.


- Na sastanaku s predstavnicima Vodovoda Sarajevo dogovorili smo da se uđe u proces ponovnog ispiranja cjevovoda i dovođenja u ispravno stanje gdje bi se poslije definisale količine koje bi Istočno Sarajevo moglo da transportuje prema Vodovodu Sarajevo. Počelo je ispiranje cjevovoda, a nakon toga bit će potpisan ugovor između dva vodovodna preduzeća, zatim definiranje količina vode i cjene - pojašnjava Katić.

 

Navodi da će ispiranje cjevovoda trajati do nedjelje i da bi nakon toga Vodovod Sarajevo trebalo da izvrši uzorkovanje vode kako bi se pokazala njena ispravnost, a potom bi uslijedilo potpisivanje sporazuma s Vodovodom Sarajevo.

 

Govoreći o količini vode koju će KP Vodovod Istočno Sarajevo moći isporučiti Sarajevu, Katić kaže kako se radi o 50-60 litara u sekundi.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI