Podrška nominaciji za Nobelovu nagradu za mir

Prestižna nagrada Firentinskog bijenala 'Lorenzo il Magnifico' dodijeljena Projektu Ars Aevi

Kultura 13.10.17, 10:38h

Prestižna nagrada Firentinskog bijenala 'Lorenzo il Magnifico' dodijeljena Projektu Ars Aevi
Hadžiomerspahić je juče u okviru Firentinskog bijenala sudjelovao i kao predavač na konferenciji "Kreativnost i održivost: primjeri iz muzeja savremene umjetnosti"

 

Odlučujući da sarađuje s prestižnim institucijama u Italiji i inostranstvu, Upravni odbor Firentinskog bijenala odlučio je nagradu 'Lorenzo il Magnifico' dodijeliti Enveru Hadžiomerspahiću, direktoru Muzeja savremene umetnosti Ars Aevi u Sarajevu, kao inicijatoru izvanrednog projekta za mir i angažiranje zajednice. Osim nagrade, Bijenale je na ovaj način iskazalo i podršku nominaciji Ars Aevija za Nobelovu nagradu za mir.

 

Hadžiomerspahić je juče u okviru Firentinskog bijenala sudjelovao i kao predavač na konferenciji "Kreativnost i održivost: primjeri iz muzeja savremene umjetnosti".

 

Podsjećamo da je Nobelovu nagradu za mir podržalo i Gradsko vijeće Greve in Chianti u Italiji i Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

 

Nedavno je na skupštini Gradskog vijeća Sarajeva donesena i odluka o osnivanju Javne ustanove Ars Aevi i izgradnje muzeja Ars Aevi u periodu od 2018. do 2020. godine, uz argumente kako je Ars Aevi najvažniji razvojni projekt za grad Sarajevo, nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI