esad duraković/ paradoks društva koje ne veliča svoje uspješne pripadnike

Diva Razija cijeli svoj vijek izgara i uzlijeće za Domovinu koja joj ne uzvraća - potresan je taj poremećaj!

Hronika 12.10.17, 13:57h

Diva Razija cijeli svoj vijek izgara i uzlijeće za Domovinu koja joj ne uzvraća - potresan je taj poremećaj!
Ova diva dugo je ubirala najveća evropska i svjetska priznanja u košarci

 

Piše: Esad Duraković

Izvor: N1

 

Početkom oktobra 2017. godine – a to ne bijaše davno, utoliko prije što će u ovome tekstu biti riječi o događaju univerzalnih vrijednosti i o našem gotovo stalnom obilježju – mediji su svjedočili o jednom događaju izuzetnog značaja za našu društvenu svijest.

 

Koliko je poznato, oni su valjano osvijetlili događaj, odnosno istakli su paradoks u njegovoj suštini, ali i mediji i javnost s kojom komuniciraju inače imaju, najčešće, kratko pamćenje: mnogo je izopačenosti u našem svijetu da bi se neka od njih dugo držala u fokusu. Svijet vrtoglavo juri od jedne do druge krize, iz jedne u drugu devijaciju.

 

Zato želim ponovo ukazati na taj događaj – on ne podliježe kriterijima „dnevnih zanimljivosti“ već on ističe konstantno stanje društvene svijesti, pokazujući izrazito uvjerljivo odsustvo sistema vrijednosti, samopoštovanja društva, sve do zabrinjavajućih razmjera. Istina je da su se neki trgnuli nakon medijskog eksponiranja i ukora u vezi s Razijom, ali to stiže prilično kasno: ozbiljna društvena devijacija je već dijagnosticirana. 

 


Dakle, riječ je o Raziji Mujanović sa svim onim jedinstvenim vrijednostima koje njeno ime, odnosno njen zvjezdani, plodovima obremenjeni i prezreli život predstavljaju, a što njeno Društvo neshvatljivom stupidnošću ignorira.

 

Ova diva dugo je ubirala najveća evropska i svjetska priznanja u košarci. Te impresivne činjenice uglavnom su prolazile mimo nas, ne pronalazeći naš ponos i ne osvajajući status opće, zajedničke vrijednosti koju je – upravo kao takvu – prepoznao i usvojio svijet na čijem rubu, u najboljem slučaju, živimo omamljeni sebičnošću i drugim niskim nagonima.

 

Njeni podvizi imaju veću vrijednost i morali bi biti cijenjeni utoliko više što je Razija žena.

 

Ostatak teksta akademika Durakovića čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI