Pažljivo birani

Otkrijte kojih 20 filmova treba da pogleda svaka žena: Nepredvidljivi kao i ljepši spol...

Kultura & Mediji 10.10.17, 18:37h

Otkrijte kojih 20 filmova treba da pogleda svaka žena: Nepredvidljivi kao i ljepši spol...
Femina je prikupila baš takve filmove. Sačuvajte ih, jer vam nekada riječ, koju ste čuli u pravo vrijeme ili izvučena misao iz filma, može promijeniti život…

 

Postoje filmovi o kojima se dugo razmišlja, filmovi za maštanje ili, pak, oni koje pogledaš i zaboraviš. A postoje i filmovi za žene.

 

Nećete vjerovati, ali to nisu obavezno ljubavni filmovi. Raznih su žanrova i nepredvidivi su kao i sam ljepši spol.

 

Femina je prikupila baš takve filmove. Sačuvajte ih, jer vam nekada riječ, koju ste čuli u pravo vrijeme ili izvučena misao iz filma, može promijeniti život…

 

Život u ružičastom

 

Ovo je jako duboka i osećajna biografska priča o francuskoj divi Edith Piaf, čiji je život ličio na borbu za pravo na život, pravo da pjeva i voli. Ova priča je postala remek-djelo, jer je na majstorski način prenijela atmosferu Pariza, ludog, divljeg i istovremeno očaravajućeg, koji se čini slatkim i romantičnim samo onima koji ga ne poznaju dobro.


Sigurno se u takvim okolnostima i rađa pravi talenat, ali to je već sasvim druga priča.

 

G.I. Jane (Vojnik Jane)

 

Film bez intriga i skupih bitaka. Ali je zato jedan od rijetkih koji nam vjerodostojno prikazuje kakva može da bude snaga volje čovjeka. U ovom slučaju žene. G".I. Jane" ima nekoliko nezaboravnih scena, siže je odlično urađen i zato je i postao klasik.


Osmijeh Mona Lise

 

Mi ne znamo da postoji mudriji ženski film. On nas uči šta je dostojanstvo, hrabrost, svrsishodnost. Ali mnogo važnije je nešto drugo – ova slika otvoreno i pošteno pokazuje koliko je važno misliti svojom glavom.


Zbog toga, a i zahvaljujući odličnoj glumačkoj ekipi, film nije vulgarno-feministički, već blago sveobuhvatni, kao ženska intuicija.

 

Djevojka od milion dolara

 

Ovaj film ništa ne uljepšava. On pokazuje svu surovost života, onakvom kakva jeste. Život nas izaziva i samo odlučan, hrabar i uporan čovjek može da mu odgovori i da pristane na bitku. Reditelj Clint Eastwood je vrlo dobro primijetio detalje, a glumci su proživjeli sve te emocije i prenijeli ih nama.


Neko će reći da je film surov, ali ako djevojka ili bilo ko drugi mašta da postane šampion u boksu, onda ovdje i nema mjesta suzama i glupom happy endu.

 

Đavo nosi Pradu

 

Svijet mode i sjaja je nesumnjivo lijep. Ali koliko je lijep, toliko je i surov. Bilo koja sitnica, i ti si već svrgnut s vrha Olimpa. Film, naravno, nije epohalan. Snimljen je kao drama-komedija.


Ali film je odličan. Lagan, prijatan, dobro osmišljen siže, koji ulkepšavaju sjajna Meryl Streep i Anne Hathaway.

 

Put promjene

Da li je moguće da gledalac uđe u život bračnog para s dvoje djece, koji proživljavaju krizu, sredinom 20. vijeka u SAD-u? Ali pred kraj filma ćete shvatiti da sve što ste upravo vidjeli, u stvari govori i o vama. Možete, kao i glavni junaci da planirate da odete iz beznadežnog položaja u Parizu. Ali nije sve tako jednostavno.


Mjesto boravka možete promijeniti, ali od sebe ne možete pobjeći. Ako je u vama praznina, gdje god da ste, s kim god da ste, tuga vas neće ostaviti. Za ovo otkriće hvala ovom filmu.

 

Kraljica

 

Film "Kraljica", reditelja Stepehena Frearsa, jedan je od boljih i uzvišenijih filmova o teškom periodu engleske kraljevske porodice, nakon pogibije princeze Diane. Kako je biti kraljica, kojoj je upućeno mnogo neprijatnih riječi, da li da se prepusti emocijama ili da se drži, kao što i priliči monarhu?


Nije uzalud u prologu filma stih Sheakspeara. Ali ako su se Sheaksperovi junaci borili protiv neprijatelja mačevima i strelama, u današnje vrijeme se bitka vodi pomoću kamera i mikrofona. I to zahtijeva odgovarajuću snagu.

 

Erin Brockovich

 

Priča "Erin Brockovich" je o jakoj i slaboj ženi. Jednostavno, zbog okolnosti obične ženske slabosti su za Erin nedopustiva raskoš. Možda ona nije uopšte genije, ali upornost i neravnodušnost prema tuđim sudbinama omogućavaju joj nešto nemoguće – da prebrodi, da pobijedi moćnu korporaciju, koja u pravom smislu riječi truje živote ljudi.


U trenutku kad dižete ruke od svega, samo pogledajte ovaj film. Odličan je.

 

Frida

 

Sjajan film o sjajnoj ženi, o buntovnoj prirodi, o nezadrživoj želji, o energiji poput nabujalog izvora. Frida je imala 20 godina kada se udala za najpoznatijeg umjetnika Meksika, Dijga Riveru, ne tako mladog, bogatog i razvratnog.


Ovaj film govori o Fridi, ne samo kao o genijalnom umjetniku, već i kao o ženi, kojoj su na prvom mjestu bili ljubav i porodica. A muzika u filmu zaslužuje posebnu pažnju.

 

Jedi, moli, voli

 

Ovaj film, snimljen prema knjizi, predstavlja jednostavan recept protiv depresije. Izaberite bilo koje tri zemlje na "I", odmah krenite na putovanje i počnite da upoznajete sebe. Glavnoj junakinji, koju igra Julia Roberts, to je pošlo za rukom. Došlo je vrijeme za vašu priču.


Zlatni vijek

 

Još jedna predivna priča o tome, kako nije lako biti kraljica. Ali ovaj film nije toliko o istoriji i monarhu, koliko o čovjeku. Elizabeta I, žena koja nije pripadala sebi nijednog minuta, lišena čak jednostavnih životnih radosti.


Neizvjesnost, strah, izdaja, doživljaji, veličanstvenost – sve je ovo obuhvaćeno epopejom "Zlatni vek", s jedinstvenim scenarijem, raskošnim kostimima i zadivljujućom igrom glumaca.

 

Tamo gdje je srce

 

Najlepši film o ljubavi, svepraštanju i prijateljstvu. Reklo bi se banalna priča, stara kao i svijet. Djevojku, koja je u drugom stanju, ostavlja momak, kome se ona nada kao životnom saputniku.


Ali život nije tako loš, kakvim se čini. Samo ne treba očajavati, ne treba mrzti sudbinu za bilo šta, ne treba odustajati. Samo treba ići napred, ne pamteći zlo, pomagati ljudima i radovati se životu. Ovo smo čuli sto puta, ali upravo je to ključ za sreću.

 

Ivana Orleanska

 

Film je zaista odličan. Istorijska priča o ovakvim junacima lako može da bude dosadna i da pređe u patetiku. Ali autori filma su se potrudili i hvala im za realizam, vjeru i pravdu, koja je odlično prikazana u liku svete Ivane, a koju je sjajno odglumila Mila Jovovich.


Glava u oblacima

 

"Glava u oblacima" nije jednostavno naziv filma. To je stanje duše u kojem su junaci, stanje blagog bezumlja, uzvišene patnje, kojima nema mjesta na zemlji, oni vuku naviše, ali, avaj, zato, udaljavaju od sveta.


U filmu je mnogo estetike, tragičnosti, osuđene estetike, koja ne gubi sjaj čak ni u momentu dok vene. Ovo je prava studija o najtajnovitijoj pojavi u svemiru- o čovječijem srcu.

 

Elegija

 

Postoje filmovi koji potresu gledaoca do dubine duše, i prodiru u sve nervne završetke. "Elegija" je jedan od njih. Priča profesora koledža Davida Kepesha i mlade bezgrešne Kubanke Consuele Castillo, negdje duboko u nama rastavlja sve tačke nad "i", i već znamo ko je pored nas, ko jednostavno nije, a ko je dušom pored nas.

 


Amélie

 

Fantazerka Amélie nalazi u svom kupatilu tajni prolaz sa starim igračkama i počinje da razmišlja da vrati "blago" zakonskom vlasniku. Ovaj dobri postupak mijenja njen život i ona počinje da se miješa u u živote drugih na potpuno neočekivan način.


Film je preokrenuo i naše živote, a bez predivne muzike Yann Tiersen, već je nemoguće zamisliti Pariz.

 

7 dana i noći s Marilyn

 

Odigrati Marilyn Monroe – to je izazov. Ali glumica Michele Williams je odlično odigrala svoju ulogu. Pošlo joj je za rukom da oživi sliku kokete i male djevojčice, sigurne u sebe, ali koja se boji cijelog svijeta i ljudi.


Film treba pogledati ne samo zbog Marilyn, već i zbog predivne atmosfere. I povjerovaćete da se može stići do zvijezda.

 

Čelična lady

 

Film nije prošao bez patetike, ali Maryl Streep je kao i uvijek sve spasila. Istovremeno je sačuvan i lik Tacher, pred kojim se samo treba pokloniti. Političar koji preferira djelovanje.


Žena koja bira karijeru. Lider zemlje koji može da ode na vrijeme i s dostojanstvom. Film treba obavezno pogledati.

 

Evita

 

Sjajan mjuzikl, koji govori o miljenici cijele Argentine, Eviti Duarte de Peron, o njenom životnom putu, koji je nju sam odabrao. Za ovaj lik Madonni treba zahvaliti, odlično je prenijela tamne i svijetle strane svoje junakinje, a isto tako i njene strahove i ambicije. I naravno muzika zaslužuje posebnu zahvalnost. Kompozitor Andrew Lloyd stvorio je remek-djelo.

 


Gia

 

Ako bismo morali da opišemo film jednom riječju, onda bismo mogli da kažemo "odlično". Gledaocu je prikazana čitava surova istina modelinga. Čini se da je to odličan život, ispunjen fotosesijama, susretima, nastupima? I baš tu su nas uveli u "sjajni" život modela. A mlada Angelina Jolie je odličan izbor autora filma.

 


Coco Chanel

 

Film o jakoj ženi koja se nije plašila da se suprotstavi društvu s moralom, uskim korsetima, karnevalskim haljinama i šeširima-beze. Neki kažu da je film dosadan i monoton. Prije će biti da film nije brz i u tome i jeste njegova ljepota.
Ovaj film liči na život, u njemu nekada sve ide polako, a nekada leti brzinom misli. I neprevaziđena Audrey Tautou u ulozi Coco Chanel.

 

(Oslobođenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZINL, aš)

 

BLIN
KOMENTARI