povodom reakcija u bh. javnosti

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec: Zašto smo donijeli oslobađajuću presudu za Nasera Orića...

Hronika 09.10.17, 15:38h

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec: Zašto smo donijeli oslobađajuću presudu za Nasera Orića...
Sud BiH izrekao je prostepenu oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za ratni zločin počinjen u selima oko Srebrenice

 

Povodom presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec kazao je da Sud ne može komentirati nepravomoćne sudske odluke na koju će izvjesno biti uložena žalba, te o kojoj će zasigurno konačna odluka biti donesena u drugom stepenu.

 

Sud BiH izrekao je prvostepenu oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za ratni zločin počinjen u selima oko Srebrenice.

 

- Sud BiH radi profesionalno, u skladu s ponuđenim dokazima od Tužilaštva BiH, a ne temeljem političkih i medijskih špekulacija i pritisaka. Očito da su ponuđeni dokazi od Državnog tužilaštva bili nedovoljni za donošenje osuđujuće presude, što će biti naknadno preispitivano u žalbenom postupku. Također, valja napomenuti da je presuda donesena odlukom vijeća, a ne sudije pojedinca. Vijeće donosi odluke većinom glasova sudija, članova istog - kazao Debevec, u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

Presuda Oriću i Muhiću izazvala je oštre reakcije iz Republike Srpske i Srbije.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI