Nastupom Sarajevske filharmonije

Sedmi festival ''Muzika na žici'' bit će otvoren u srijedu u Narodnom pozorištu u Sarajevu

Hronika 09.10.17, 15:12h

Sedmi festival ''Muzika na žici'' bit će otvoren u srijedu u Narodnom pozorištu u Sarajevu
Umjetnička direktorica Festivala Violeta Smailović-Huart, umjetnikova kćerka, na konferenciji za medije u povodu Festivala je kazala da će se ove godine predstaviti potomci Smailovića, 15 profesionalno orijentiranih muzičara

 

Sedmi festival ''Muzika na žici'' bit će otvoren u srijedu u Narodnom pozorištu u Sarajevu nastupom Sarajevske filharmonije, a manifestacija će biti posvećena obilježavanju stogodišnjice rođenja bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića.

 

Festivalske aktivnosti bit će nastavljene u Doma Oružanih snaga BiH, a dio će pratiti simpozij o životu i radu Avde Smailovića, koji je pripremila sarajevska muzička akademija.

 

Umjetnička direktorica Festivala Violeta Smailović-Huart, umjetnikova kćerka, na konferenciji za medije u povodu Festivala je kazala da će se ove godine predstaviti potomci Smailovića, 15 profesionalno orijentiranih muzičara.

 

Najavila je da će se predstaviti kćerka Meira Smailović, Sanja i Maja Repše te drugi unuci i praunuci kompozitora.

 

- Pored njih, u umjetničkom dijelu programa, vraćaju nam se gosti kao što su Endo i Vasilija Scherbakova, dolazi nam sopranistica Paoletta Maroccu koja je za ovu priliku Smailovićevu 'Liriku sa pepela' naučila pjevati na našem jeziku - istakla je Smailović-Huart.

 

Nastupit će i violončelistica Latica Anić, američka violonistica Eleonor Dunbar te solo pjevačica iz Sjedinjenih Američkih Država Barbara Hill Moore.

 

Smailović je rođen 14. augusta 1917. godine u Visokom, a umro je 22. februara 1984. u Sarajevu. U početku muzičkog i kompozitorskog puta bio je samouk, a muzičko obrazovanje počeo je usvajati dosta kasno. Svoje muzičko obrazovanje započeo je 1948.  u Sarajevu gdje je završio srednju muzičku školu 1953. i muzički odsjek na Višoj pedagoškoj školi 1955. Iste godine upisao je nastavnički odsjek na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, ali nakon pet semestara prelazi na Akademiju za glazbo u Ljubljani. Studij kompozicije završio je 1968., a postdiplomski  1970. godine.

 

Festival ''Muzika na žici'' bit će održan od 11. do 14. oktobra.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI