DVA SATA PRED EMISIJU DOZNALA...

Dosad nije progovorila ni riječ, a sada sve otkrila: Ekskluzivna ispovijest Mirjane Hrge o tome kako su je 'skinuli' sa RTL-a

ŽENA iN 07.10.17, 14:47h

Dosad nije progovorila ni riječ, a sada sve otkrila: Ekskluzivna ispovijest Mirjane Hrge o tome kako su je 'skinuli' sa RTL-a
Na razgovor je stigla s opaskom da ni sada najradije ne bi govorila o svemu što se zbilo, ali da to čini iz poštovanja prema svojim gledateljima od kojih se nije stigla ni oprostiti. Evo zašto...

 

 


Mirjane Hrge, jedne od najvećih hrvatskih televizijskih zvijezda, već tri mjeseca nema na televiziji. Prekaljena novinarka koja je na proljeće 2015. godine s Al Jazeere Balkans prešla na RTL - a čiji su veliki medijski transfer i dolazak na tu televiziju čelnici RTL-a prije samo godinu i pol dana popratili ovacijama i izjavama da će “dolazak jedne od najboljih urednica i voditeljica dodatno osnažiti njihov informativni program” - u julu je tiho nestala iz etera.


Publika je prvo mislila da je Mirjana na godišnjem odmoru, no onda se u avgustu doznalo da je zapravo smijenjena s mjesta urednice i voditeljice u RTL-u Danas. Pročulo se i da je o tome obaviještena dan uoči odlaska na godišnji odmor, samo nekoliko sati prije nego li je ušla u televizijski studio kako bi napravila svoju zadnju emisiju na RTL-u.


Mirjana Hrga o cijeloj ovoj priči dosad nije rekla ni riječ, a sada je progovorila za Jutarnji list.


Na razgovor je stigla s opaskom da ni sada najradije ne bi govorila o svemu što se zbilo, ali da to čini iz poštovanja prema svojim gledateljima od kojih se nije stigla ni oprostiti. Radi televizijske publike koja je dugo nije vidjela, napomenimo da Mirjana izgleda sjajno. Dočekala nas je nasmijana i puna optimizma, piše Jutarnji.


Premda je bilo očito da su je gosti za susjednim stolovima restorana u kojem smo bile prepoznali, nije izigravala nikakvu zvijezdu. Ona se, uostalom tako i ne osjeća, a za sebe će kazati da ima veliku sreću da radi posao koji doista voli. Odnosno, trenutačno ga ne radi.

 

Je li tačno da ste potpisali sporazumni raskid ugovora s RTL-om i da je vašoj suradnji sada došao kraj?


- S RTL-a sam zapravo otišla još krajem jula, kada sam se posljednji put pojavila na televizijskom ekranu. Sve poslije toga bio je samo tehnički razlaz.

 

Zbog čega se niste oprostili od publike koja vas je pratila na toj televiziji?


- Sve se to dogodilo naglo jer o smjeni sam obaviještena samo dva, tri sata prije zadnjeg ulaska u studio. I u takvoj situaciji bilo mi je najvažnije kvalitetno odraditi emisiju. Nisam si dopuštala da razmišljam o onome što se dogodilo. Uostalom, nisam željela da gledatelji, ali ni kolege u redakciji, osjete da nešto nije u redu.


Kako ste se osjećali kad vam je saopćeno kako na jesen više nećete voditi i uređivati središnju informativnu emisiju RTL-a? Je li to za vas bio svojevrsni šok?


- Nije bilo ugodno, naravno. Pogotovo kada vam takva vijest sijevne kao grom iz vedrog neba. To je zadnje što sam očekivala u razgovoru koji sam tražila kako bih iznijela svoje prijedloge za poboljšanje uvjeta rada.


Zbog čega su Vas zapravo smijenili?


- Objašnjeno mi je da je ta televizija odlučila napraviti zaokret u svojoj programskoj politici. Posve legitimna odluka, ali ja se u tome nisam vidjela.


O kojoj vrsti zaokreta pričate?


- Da ne ulazim u pojedinosti, izgovorena je magična rečenica nakon koje smo i oni ja znali da ne ostajem u toj priči.


 

mirjana-hrga

Jesu li tačna šuškanja da su vaše buduće moguće poslovne adrese na HRT-u ili Al Jazeeri Balkans?

 

- Al Jazeera Balkans i HRT su dvije velike i moćne kuće, što god drugi mislili o tome. Obje su u moje vrijeme vodili vrhunski menadžeri, a na čelu programa bili su profesionalci, obrazovani ljudi. To je jedna od glavnih razlika, koja onda producira i ostale razlike. Voljela bih da je u Hrvatskoj moguće raditi onako kako duboko vjerujem da je jedino ispravno, no ja sam najljepše trenutke u karijeri i poštovanje ipak doživjela izvan Hrvatske. Ovdje, ako ne razmišljaš kao grupa koja već godinama opstaje tako da se čvrsto drži i međusobno pothranjuje, doživiš odbacivanje. Zato danas i imamo situaciju u kojoj se doskočice cijene više od informacija, a teme neoprostivo često delegiraju marketinškim motivima. Još nisam odlučila vrijedi li se u takvim uvjetima boriti.

Možete li malo pojasniti, što vam je tačno rečeno u toj “magičnoj” rečenici?


- Ako sam dobro razumjela, odlučeno je da se kreće s ležernijim pristupom temama koje se obrađuju u emisiji. Recimo to tako.


Vjerujete li da je razlog vaše smjene nova koncepcija emisije?


- Ne. Ali, to sada nije ni važno. Ta je priča za mene završena.


Neki mediji spominjali su da ste smijenjeni zbog loših rezultata gledanosti. Je li to točno?


- Nije. RTL je i službeno reagirao na takve interpretacije nazvavši ih neistinitima i zlonamjernima. Usput rečeno, informativni program je tamo bio kontinuirano jedan od najboljih, unatoč snazi RTL-a kao televizijske postaje i sudbini projekata od kojih su očekivali da “povuku” i ostatak programa.


Pa kako su se onda u medijima pojavile priče o slaboj gledanosti emisije koju ste uređivali?


- Znate kako to ide s “dobro obaviještenim izvorima iz kuće”. Morala se nekako objasniti ta smjena. Ali, ok, hajdemo okrenuti priču... Recimo da je to tačno. No, zašto bi onda smijenili samo mene? Nisam ja bila glavni urednik Informativnog programa, nego jedna od četvero urednika u emisiji. Uostalom, baš je juli donio ne dobre, nego sjajne rezultate i osjećala sam da smo, unatoč svim problemima, u jednom finom ritmu i poštenom pristupu prema gledateljima uhvatili “val” koji smo zaslužili.


Nastavak intervjua čitajte na Jutarnji.hr.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI