Znanstvenici u svađi

Nisu u pravu oni koji hvale ovo piće: Može povećati rizik raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke u žena

Lifestyle 07.10.17, 11:06h

Nisu u pravu oni koji  hvale ovo piće:  Može povećati rizik raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke u žena
Ppasnost da se oboli od nekog oblika karcinoma povezana je čak i s malenim količinama alkohola, navodi se u članku koji sugerira da bi preporučen broj od 14 jedinica pića na tjedan mogao biti previsok

 

Čak i malena čaša vina na dan može povećati rizik raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke u žena, upozorava odbor britanske vlade oslanjajući se na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije te istraživanja, piše britanski Guardian.

 

U članku što ga je prošli tjedan objavio Drug and Alcohol Review autori navode da proizvođači alkohola istraživanjima koja sami financiraju nastoje poručiti da je jedino konzumiranje alkohola u velikim količinama odgovorno za oboljenje od nekog oblika raka.

 

Međutim, opasnost da se oboli od nekog oblika karcinoma povezana je čak i s malenim količinama alkohola, navodi se u članku koji sugerira da bi preporučen broj od 14 jedinica pića na tjedan mogao biti previsok.

 

Čak i manje od 1,5 jedinica pića na dan, a to znači malena čaša vina, može povećati opasnost od razvoja raka usne šupljine, grla, jednjaka i raka u žena, ocjenjuje odbor britanske vlade.

 

Dobro su poznati učinci uživanja velikih količina alkohola na jetru i gušteraču, ali su manje proučeni učinci na rak dojke i debelog crijeva.

 

Više od 100 epidemioloških studija pokazalo je povezanost između raka dojke i alkohola, a opasnost se povećava i s manje od jedne čaše vina na dan.  Znanstvenici s Harvarda nisu utvrdili da blago uživanje alkohola znatnije utječe na razvoj raka u muškaraca (osim ako oni ne puše), ali jesu za rak dojke u žena.

 

Edward L. Giovannucci, profesor nutricionizma i epidemiologije na Školi za javno zdravlje na Harvardu, vodeći autor izvješća, ocjenjuje da je opasnost od razvoja raka skromna.

 

Poznati su i neki pozitivni učinci povremenog uživanja alkohola, što otežava utvrđivanje stvarne opasnosti po zdravlje. Tako jedno piće na dan smanjuje opasnost od dijabetesa u žena, kaže Giovannucci. "Prema tome bi ukupan učinak po zdravlje žena mogao biti pozitivan", ocjenjuje on. "Kad je riječ o raku debelog crijeva, rizik za muškarce i žene nizak je sve dok ne piju više od dva pića na dan", dodaje.

 

Znanstvenici kažu da valja uzeti u obzir i genske razlike u metaboliziranju alkohola jer one mogu povećati rizik od raka.

 

Etanol u alkoholnim pićima razlaže se u acetaldehid, koji je otrovan za stanice i oštećuje DNA i proteine. Neki ljudi imaju genske varijacije koje se manje uspješno rješavaju acetladehida i zato bi u njih rizik od raka jednjaka mogao biti veći.

 

Giovannucci zaključuje da on ne bi preporučio pijenje alkohola za poboljšanje zdravlja. "Ali ako pijete čašu ili dvije na dan u sklopu vaše zdrave prehrane, a usto ne pušite, vjerujem da je opasnost od raka malena", "Osobama koje su u obitelji imale slučajeve raka dojke i debelog crijeva, preporučio bih da ne piju uopće ili da ne piju više od jedne čaše na dan".

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

BLIN
KOMENTARI