PRESUDA SUDA BIH

Milan Gavrilović oslobođen optužbi za zločin u Prijedoru - zbog nedostatka dokaza

Hronika 06.10.17, 14:19h

Milan Gavrilović oslobođen optužbi za zločin u Prijedoru - zbog nedostatka dokaza
Vijeće je navelo da iskaz oštećenog Kapetanovića nije potvrdio nijedan drugi svjedok, te da je brat oštećenog, Enes Kapetanović, kazao da događaj nije vidio, već da je za isti čuo od brata

 

 

 

Sud BiH donio je presudu kojom se bivši policajac Milan Gavrilović, zbog nedostatka dokaza, oslobađa optužbi za zločine počinjene na području Prijedora.

 

Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da se Gavrilović oslobađa optužbi da je od maja do augusta 1992. nečovječnim djelima učestvovao u progonu nesrpskog stanovništva sa područja općine Prijedor, javlja BIRN-Justice Report.  

 

On je oslobođen krivice da je ponižavajuće postupao prema zatvorenicima prilikom obezbjeđivanja transporta iz logora Omarska na Manjaču. Smajlović je kazala da su prema iskazima svjedoka, zatvorenici prevoženi u nehumanim uslovima, na visokim temperaturama i bez vode.

 

- Oslobađa se optužbi da je izgladnjelog i vidno mršavog Senada Kapetanovića u autobusu udario desnom nogom u desni dio glave - navela je Smajlović, dodajući da je prema optužnici Kapetanović usljed udarca obilno krvario i sutradan ujutro izgubio svijest.

 

Vijeće je navelo da iskaz oštećenog Kapetanovića nije potvrdio nijedan drugi svjedok, te da je brat oštećenog, Enes Kapetanović, kazao da događaj nije vidio, već da je za isti čuo od brata.

 

- Tužilaštvo nije pozvalo nijednog svjedoka koji je bio u istom autobusu kao oštećeni, a ostali svjedoci su kazali da su Gavrilovića vidjeli u policijskom autu - navela je Smajlović.

 

Obrazlažući presudu, Smajlović je kazala da Vijeće, nakon što je cijenilo sve provedene dokaze, nije moglo van razumne sumnje utvrditi da je optuženi imao ulogu jednog od odgovornih lica za obezbjeđivanje zatvorenika, kao i koliki je njegov doprinos kad su u pitanju uslovi u autobusima.

 

- Za ovo vijeće je bio ključni iskaz svjedoka Vladimira Šobote, koji se prilikom transporta nalazio u automobilu sa Gavrilovićem i koji se ne sjeća da je iko izlazio iz auta za vrijeme vožnje… On je također naveo da nije siguran da li je optuženi bio nadređen za obezbjeđenje cijelog konvoja - rekla je Smajlović.

 

Kako je kazala Smajlović, Vijeće je cijenilo i tri službene zabilješke u kojima se navodi da su zatvorenici iz Omarske tučeni, a da je komandant logora uputio inspektora Gavrilovića da smiri situaciju, u čemu je on djelimično i uspio.

 

Gavrilović, koji nije prisustvovao izricanju, presudom je oslobođen troškova sudskog postupka, a oštećeni Kapetanović upućen sa imovinsko – pravnim zahtjevom na parnični postupak.

 

Na tu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI