Tužba za klevetu zbog komentarisanja Alije Izetbegovića

Zbog izjava o Aliji porodica Izetbegović tuži Dodika: Traže 15.000 KM odštete...

Hronika 04.10.17, 18:03h

Zbog izjava o Aliji porodica Izetbegović tuži Dodika:  Traže 15.000 KM odštete...
U okviru odštetnog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete nasljednici Alije Izetbegovića traže ukupno 15.000 KM, a od tuženog traže da u Nezavisnim novinama, u kojima su objavljene sporne izjave, u vlastitom trošku objavi uvod i izreku presude u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik morat će na sudu dokazati svoje izjave koje se tiču uloge prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića za vrijeme Drugog svjetskog rata te posljednjeg rata u BiH, saznaje portal Faktor.ba.

 

Faktor.ba podsjeća da je Dodik 13. augusta ove godine, komentirajući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, kazao da je Izetbegović bio "poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu". Osvrnuo se i na lokaciju na kojoj su snimani kadrovi serije koju producira TRT, Tarčinu kraj Sarajeva, gdje su, kazao je Dodik, Srbi "zatvarani, šikanirani i gdje su umirali".

 

 - Tu je otac Bakira Izetbegovića dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu – kazao je tada Dodik.

 

Zbog navedenog su članovi porodice Izetbegović Lejla Akšamija, Sabina Berberović i Bakir Izetbegović, posredstvom advokata Dražena Zubaka, Općinskom sudu u Sarajevu dostavili tužbu za klevetu. U okviru odštetnog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete nasljednici Alije Izetbegovića traže ukupno 15.000 KM, a od tuženog traže da u Nezavisnim novinama, u kojima su objavljene sporne izjave, u vlastitom trošku objavi uvod i izreku presude u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

 

- Suprotno Dodikovim izjavama u kojima govori o Aliji Izetbegoviću kao "poznatom i viđenom članu Handžar divizije", jedina vojna formacija u kojoj je Izetbegović učestvovao za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je partizanska vojska, što je evidentirano u službenim evidencijama pripadnika partizanskog pokreta. Poseban trud će Dodik morati uložiti da dokaže neutemeljenu tezu o navodnom prisustvu Alije Izetbegovića činu mučenja i ubijanja srpskih zatvorenika.

 

Zločini koje su počinili pripadnici Armije RBiH nad pripadnicima drugih etničkih skupina u BiH su, zahvaljujući i ulozi Alije Izetbegovića, procesuirani i sankcionirani još za vrijeme rata u BiH - piše Faktor.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI