Zajednička sjednica Vlada FBiH i RS

Novalić i Cvijanović: Siva ekonomija je ključni problem, moramo raditi zajedno

Hronika 04.10.17, 16:23h

Novalić i Cvijanović: Siva ekonomija je ključni problem, moramo raditi zajedno
Danas je u Sarajevu održana zajednička sjednica vlada Federacije BiH i RS. Nakon sjednice medijima su se obratili premijeri oba entiteta, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, koji su poručili kako je glavna tema razgovora bila 'siva ekonomija' i njen utjecaj na stanje u bh. ekonomiji

 

Danas je u Sarajevu održana zajednička sjednica vlada Federacije BiH i RS. Nakon sjednice medijima su se obratili premijeri oba entiteta, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, koji su poručili kako je glavna tema razgovora bila "siva ekonomija" i njen utjecaj na stanje u bh. ekonomiji, prenose Vijesti.ba.


Danas je u Sarajevu održana zajednička sjednica vlada Federacije BiH i RS. Nakon sjednice medijima su se obratili premijeri oba entiteta, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, koji su poručili kako je glavna tema razgovora bila "siva ekonomija" i njen utjecaj na stanje u bh. ekonomiji.

 

“Siva ekonomija je jedan od glavnih problema, a najmanje dvije deformacije proizvodi siva ekonomija u našem društvu. Nemamo uplate u socijalne fondove, te siva ekonomija proizvodi deformaciju u onim firmama koje ne posluju u zoni sive ekonomije. Treća stvar jeste da moramo raditi zajedno. Ukoliko to budemo radili u samo jednom entitetu, proizvest ćemo deformaciju u drugom. Glavni cilj je bio da deformacije sve eliminišemo", rekao je Novalić.

 

„Bilo je nekoliko konkretnih tema, zajednički plan kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije. Također, čitav niz mjera koji podrazumijeva da uputimo zajedničku inicijativu prema drugim nivoima vlasti kako bi mogli doprinijeti u našim zajedničkim ciljevima. Mi smo o ovim temama raspravljali i dok smo usaglašavali reformsku agendu. Sumirali smo rezultate i vidan je manifest napretka na nekoliko primjera", rekla je Cvijanović.

 

Novalić je kazao da je saradnja jako korisna i da ide dalje.

 

"Saradnja ide dalje i jako je korisna. Neće biti cilj da se nastavi saradnja isključivo između premijera, nego da se prenese na ministarstva. Ne vidim da bi iko mogao odgovoriti negativno na pitanje da li nam trebaju akcize. Apsolutno nam trebaju. Kada me neko pita to pitanje, ja to pretvorim u pitanje "Trebaju li nam putevi", rekao je Novalić.

 

Kako kaže, Vlada FBiH je za akcize i novac će usmjeravati samo u ceste i autoputeve.

 

Cvijanović je rekla da je stav RS po pitanju akciza poznat.

 

“Mene brine što se mi ovdje ne pridržavamo ranije definisanih procedura, a moram vam reći da akcize danas nisu bile uopšte na dnevnom redu. Ja više neću komentarisati akcize, to je postalo degutantno. To je obaveza nivoa BiH. Mi u RS-u smo izvršili svoje obaveze prije nekoliko mjeseci", rekla je Cvijanović.

 

Govora je bilo i o zaštiti drvoproizvođača, a kako kaže Cvijanović, entitetske vlasti tražit će u narednom periodu od Vijeća ministara BiH poduzimanje određenih mjera. Tema razgovora bilo je iskorištavanje neperspektivne vojne imovine za razvoj oba bh. entiteta.

 

Premijerka RS kazala je da su funkcioneri razgovarali i o zaštiti domaćih poljoprivrednih proizvođača, najavljujući da će entitetske vlade zajedno tražiti pokretanje određenih aktivnosti u Vijeću ministara BiH.

 

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da vlasti žele riješiti sve deformacije koje se odnose na entitete. Ocijenio je da je masa prijedloga i zaključaka donesena na današnjoj sjednici.

 

On je dodao da će na sljedećoj sjednici Vlada FBiH donijeti zabranu trupaca izvan FBiH, odnosno identičnu zabranu kakvu je ranije donijela Vlada RS.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

BLIN
KOMENTARI