Na inicijativu lidera SDP-a

Na sastanku o izbornom zakonu BiH sve stranke, osim HDZ-a i SNSD-a: Spremni smo podržati rješenje za fer izbore!

Front 04.10.17, 14:15h

Na sastanku o izbornom zakonu BiH sve stranke, osim HDZ-a i SNSD-a: Spremni smo podržati rješenje za fer izbore!
Ovaj sastanak političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine održan je na inicijativu lidera Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića


Lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, po završetku sastanka više političkih stranaka izjavio je novinarima da su gotovo svi učesnici izrazili spremnost da Bosna i Hercegovina dođe do izbornog zakona koji bi osigurao da izborni rezultati što je više moguće odraze stvarnu volju birača, a ne i „volju brojača glasova“, manipulacija s „glasanjem“ umrlih, kupovine glasova i drugih manipulativnih metoda.

 

Drugim riječima, zakon bi sveo na minimum moguće manipulacije u izbornom procesu posebno na sam dan glasanja te po zatvaranju glasačkih mjesta, u prebrojavanju glasova.

 

Po Nikšićevim riječima, SDP je u tom cilju ponudio na sastanku inicijalni prijedlog tehničkih izmjena sadašnjeg Izbornog zakona BiH predloživši između ostalog uvođenje tzv. elektronskog glasanja, skeniranje listića i otiska biračevog palca na samom biračkom mjestu. Predloženo je i uvođenje videonadzora na glasačkim mjestima gdje god je moguće.

 

Učesnici sastanka bili su iz gotovo svih stranaka koje učestvuju u parlamentarnom životu BiH izuzev iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao je lider SDP-a.


Vukota Govedarca iz Srpske demokratske stranke (SDS), jedan od učesnika, nije želio komentirati odsustvo tih dviju stranaka već je izrazio nadu da će i one pokazati političko razumijevanje. SDP-ov je ocijenio veoma zanimljivim materijalom.

 

Hazim Rančić iz Stranke demokratske akcije (SDA) rekao je da elektronsko glasanje možda nije metoda koja bi dala željene rezultate i dodao da je primjenjuju samo tri zemlje Evropske unije (Francuska, Belgija i Bugarska) i to ne na svim nivoima.

 

Po Rančićevim riječima, možda bi na lokalnim izborima trebalo napraviti pilot-projekt primjene elektronskog i klasičnog metoda istovremeno te uporediti ishod jednog pa drugog.

 

Rančić je istakao i da su svi spremni podržati rješenje za poštene i fer izbore, koje bi bilo odraz stvarne volje birača, a ne pojedinaca, posmatrača, općinskih izbornih komisija ili Centralne izborne komisije.

 

On i svi drugi sudionici sastanka, s kojima su uspjeli kontaktirati novinari, nedvojbeno su izjavili da su za to da izborni rezultati pokažu istinsku volju birača Bosne i Hercegovine.

 

U ponuđenom inicijalnom materijalu SDP-a predviđeno je i povećanje kazni za prekršioce u izbornom procesu, a učesnici su se založili i za izmjene krivičnog zakonodavstva u tom smislu, neki od njih za drastično pooštravanje sankcija.

 

Ovaj sastanak političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine održan je na inicijativu lidera Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića.
 

Po njegovim riječima, željeni cilj nije da samo SDP predloži izmjene Izbornog zakona BiH već da to bude udružena inicijativa što više političkih subjekata, a budući da je danas pokazan visoki nivo saglasnosti, kako je ustvrdio, kolokvijalno bi se takva inicijativa mogla nazvati koalicijom za poštene i fer izbore.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI