semir osmanagić na sesiji kruga 99

Razvojem pet strateških grana BiH bi postala srednje razvijena evropska zemlja: Problem je što politički menadžment...

Hronika 01.10.17, 14:37h

Razvojem pet strateških grana BiH bi postala srednje razvijena evropska zemlja: Problem je što politički menadžment...
Prozivodnja vode, organske hrane, turizam, bolja cestovna infrastruktura i energija bi BiH od jedne neorganizovane zemlje odveli u društvo srednje razvijenih zemalja Evrope, izjavio je nezavisni bh. istraživač Semir Osmanagić


 

Prozivodnja vode, organske hrane, turizam, bolja cestovna infrastruktura i energija bi Bosnu i Hercegovinu od jedne neorganizovane zemlje odveli u društvo srednje razvijenih zemalja Evrope, izjavio je nezavisni bh. istraživač Semir Osmanagić, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

On je na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi "(Ne)iskorišteni turistički potencijal Bosne i Hercegovine" govorio o modelima kako da BiH razvije turizam, ostvari veći prihod te kako da organizuje ekonomiju kako bi postala srednje razvijena zemlja u Evropi.

 

Prema njegovim riječima, u ekonomiji svake zemlje trebaju postojati jasni prioriteti i strategija, a "problem u BiH je što njen politički menadžment nema viziju".

 

"BiH mora ponuditi jedan vrlo jasan koncept, strategiju zasnovanu na pet elemenata – voda, hrana, energija, komunikacije i turizam kao izvor prihoda. Voda, zato što je najvažniji resurs 21. stoljeća. Mi uvozimo vodu iz susjednih zemalja, a možemo izvoziti 300 miliona dolara. Hrana, umjesto da zavisimo od GMO hrane koju uvozimo iz EU, možemo da proizvodimo organsku hranu koja je najskuplji proizvod 21. stoljeća. Energija – prije sedam godina Elektroprivreda je ostvarivala 300 miliona dolara izvoza struje, danas je ona u gubicima. Možemo sa postojećim kapacitetima, malim unapređenjima imati izvoz od 1,2 milijarde. Četvrti, imamo autoputeve koji se praktično ne grade, a tu smo najzaostalija zemlja u Evropi. Sa aktiviranjem tri gradilišta, istok-zapad dva puta, sjever-jug jedan put, možemo angažovati građevinsku kooperativu i čitav niz indutrijskih grana", rekao je Osmanagić.

 

Kada je riječ o izvoru prihoda, Osmanagić je istakao da šansa BiH nije u visokotehnološkim industrijama, proizvodnji auta, kompjutera, već u turizmu.

 

"Umjesto 700 miliona eura, možemo imati barem desetak milijardi eura. Zasnovana na tih pet strateških grana, BiH može biti srednje razvijena evropska zemlja", rekao je Osmanagić.

 

Dodao je da ovu strategiju mora pratiti niz drugih mjera, kao što je jak antikorupcijski biro koji će spriječiti da svi nivoi vlasti uzimaju visoke grantove i "velika revolucionarna reforma političkog sistema".

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI