POGINUO U STRAVIČNOJ NESREĆI

On je trebao da naslijedi Tita, ali Jovanki i DB-u se to nije svidjelo: Zašto je maršal slijepo vjerovao Džemalu Bijediću?!

Hronika 30.09.17, 18:47h

On je trebao da naslijedi Tita, ali Jovanki i DB-u se to nije svidjelo: Zašto je maršal slijepo vjerovao Džemalu Bijediću?!
Bijedićeva pogibija je teško pogodila Tita. Nakon što je čuo za tragediju. odmah je prekinuo službenu posjetu Libiji. Ubrzo je iz njegovog okruženja nestala njegova supruga Jovanka, jer se sumnjalo da je ona sa nekim generalima JNA naručilac Džemine smrti

 

 


Ako fotografija govori više od hiljadu reči – a govori, onda je ovaj detalj razgovora Josipa Broza Tita i Džemala Bijedića najbolja potvrda brojnih priča i svjedočenja da je Tito slijepo verovao i posebno cijenio čuvenog Džemu.


Neki smatraju da je fotografija nastala u trenutku kada je Džema podnosio ostavku. Naravno, Tito mu je nije prihvatio. Poznato je da je Bijedić čak četiri puta podnosio ostavku na funkciju premijera Jugoslavije, ali je uvijek povlačio pod Titovim uticajem.


Špekulisalo se da je Bijedić Titov mogući nasljednik, da je Tito htio da izmijeni ustav SFRJ kako bi Džemal Bijedić i po treći put mogao da obavlja funkciju predsjednika SIV-a ili predsjednika Skupštine SFRJ. 

 

Upravo ta Titova odluka je koštala života Bijedića i njegovu suprugu Raziju. Oni su, zajedno sa još šest osoba iz pratnje, poginuli 18. januara 1977. godine, u avionskoj nesreći na vrhu brda Inac na planini Lisin kod Kreševa.


Bijedićeva pogibija je teško pogodila Tita. Nakon što je čuo za tragediju. odmah je prekinuo službenu posjetu Libiji. Ubrzo je iz njegovog okruženja nestala njegova supruga Jovanka, jer se sumnjalo da je ona sa nekim generalima JNA naručilac Džemine smrti. Ni njoj nije odgovaralo da Bijedić naslijedi Tita, a to je već bila gotova stvar.


Javna je tajna da visinometar i brzinometri, koji služe pilotu za orijentaciju, nisu bili ispravni. Pritom, Džemin let je bio veoma loše organizovan, a na kontrolnom tornju Aerodroma Sarajevo radila je osoba koja nije imala dozvolu, što sve zajedno nameće broja pitanja, a upućuje i na zavjeru iz DB-a i JNA. 


Kako se moglo desiti da se na mjestu nesreće prvi pojavi baš Jovica Stanišić, kasnije šef Državne bezbjednosti Srbije u vrijeme Slobodana Miloševića?!

 

(Kurir/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI