najzabavnija naučna manifestacija

U Sarajevu počela 'Evropska noć istraživača 2017' - Dugoročno ulaganje u budućnost mladih

Kultura 29.09.17, 19:18h

U Sarajevu počela 'Evropska noć istraživača 2017' - Dugoročno ulaganje u budućnost mladih
Manifestacija "Evropska noć istraživača BiH 2017" večeras će biti održana u šest gradova BiH - Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu i Travniku, a ove godine slogan joj je "Kreiramo bolje sutra"


 

Najzabavnija naučna manifestacija "Evropska noć istraživača 2017" na kojoj će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja, radionice i igre s ciljem da mladi zavole nauku i istraživanje, počela je večeras u Sarajevu.


Manifestaciju je otvorio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno koji je kazao da je nauka nešto što svi trebaju slaviti te da večerašnja noć treba biti posvećena slavlju i zabavi.


- Ako se budete zanimali za istraživanje, to je dugoročno ulaganje u budućnost svih mladih naraštaja koji su večeras ovdje - poručio je.

 

evropska-noc-istrazivaca-2


Dodao je da je Evropska unija itekako zainteresirana za saradnju te da imaju različite otvorene programe na koje mogu aplicirati svi zainteresirani iz BiH.


Također je naglasio da je otac tri djevojčice te da u budućnosti želi vidjeti veliki broj naučnica.


- Budite naučnice, računamo na vas - zaključio je Sinno.


Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović kazala je da je to ministarstvo osiguralo učešće BiH u programima Evropske unije namijenjenih nauci i istraživanju.


- Preduzimamo potrebne aktivnosti da se osigura plaćanje ulazne karte za članstvo u ovim programima kako bi ti fondovi bili dostupni našim naučno-istraživačkim institucijama - pojasnila je.


Pristupajući ovim programima, dodala je ona, BiH je i zvanično dio evropskog istraživačkog prostora te ima obaveze i prava jednaka kao sve druge organizacije iz zemalja članica EU.


Naglasila je da Ministarstvo civilnih poslova BiH u svom budžetu ima sredstva kojima podržava i sufinansira projekte iz oblasti istraživanja i inovacija te da će ove godine prvi put dodijeliti nagradu za doprinos u oblasti nauke.


- Vjerujemo da ulaganjem u nauku, ulažemo u budućnost - zaključila je.

 

evropska-noc-istrazivaca-3


Posjetioci između ostalog, mogu vidjeti takmičenje srednjih škola za najbolji naučno-istraživački rad, Sajam nauke i tehnologije, prezentaciju vatrogasnog vozila, posmatrati Sunce i sunčeve pjege kroz teleskop, učestvovati u velikom broju radionica i još mnogo toga.


Manifestacija "Evropska noć istraživača BiH 2017" večeras će biti održana u šest gradova BiH - Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu i Travniku, a ove godine slogan joj je "Kreiramo bolje sutra".


Pokrenuta je 2005. pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2016. održana u više od 300 evropskih gradova u kojima je više od milion građana slavilo nauku u jednoj noći.

 

(Fena/ad)
 

BLIN
KOMENTARI