ispunjena očekivanja

Završena NATO vježba u Tuzli, Mektić poručio: Iznenađen sam i fasciniran kako BiH može odgovoriti na katastrofu

Hronika 29.09.17, 18:22h

Završena NATO vježba u Tuzli, Mektić poručio: Iznenađen sam i fasciniran kako BiH može odgovoriti na katastrofu
Mektić je rekao da se nada da će ovo iskustvo prvenstveno pomoći aktivaciji MAP-a, projekta koji se odnosi na ispunjavanje uvjeta za pristup NATO-u, otvaranju razgovora i stvaranju daljnih uvjeta za integracije u NATO-ov sistem

 

 

Bosna i Hercegovina se prezentirala kao izvrstan organizator i domaćin NATO-ove vježbe upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "Bosna i Hercegovina 2017", koja je okupila 1.200 učesnika iz 34 zemlje, poručio je danas na pres-konferenciji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, govoreći o značaju ove vježbe koja je danas svečano zatvorena u Tuzli.


Izrazio je zadovoljstvo jer nije bilo nikakvih nesreća i posljedica tokom održavanja višednevnih aktivnosti tokom izvođenja ove vježbe, iako se radilo o simuliranju dosta opasnih, komplikovanih i zahtjevnih operacija.


Ocijenio je da se BiH kroz cjelokupnu vježbu sa svojim operativnim kapacitetom i sistemom jako dobro pokazala kao dobro organizirana služba, koja može na zadovoljavajući način odgovoriti katastrofama.


Dodao je da ima još dosta toga što treba uvježbavati unutar BiH, uspostavljati interoperabilnost u smislu  komunikacije i upotrebe zajedničkih kapaciteta.


Smatra da je ovo dobra poruka da u slučaju određene katastrofe u bilo kojem dijelu svijeta ekipe iz više zemalja, mogu istovremeno raditi na otklanjanju posljedica od katastrofa, što se vidjelo ovdje  kroz razne simulirane vježbe.


- Nekim stvarima sam iznenađen i fasciniran koje sam vidio ovdje i vidim priliku da BiH razvija svoje kapacitete i da moramo biti dio međunarodnog sistema- kazao je Mektić.


Poručio je da su građani i njihov ineteres isključivi cilj ove vježbe da bi se mogao postaviti sistem da se blagovremeno spasi život čovjeka koji je nastradao u nesreći i imovina koja se može spasiti, kako u BiH, tako i van nje.


Na pitanje novinara hoće li ova vježba doprinijeti integriranju BiH u NATO-ov sistem, rekao je da se nada da će ovo iskustvo prvenstveno pomoći aktivaciji MAP-a, projekta koji se odnosi na ispunjavanje uvjeta za pristup NATO-u, otvaranju razgovora i stvaranju daljnih uvjeta za integracije u NATO-ov sistem.


Upitan koliko je RS učestvovala u ovoj vježbi i koliko su medijski propraćeni ovi događaji u javnom servisu ovog entiteta rekao je da je Republika Srpska u ovoj vježbi  mogla i trebala učestvovati s većim kapacitetom  da bi se uvježbavala i trenirala isključivo u interesu spašavanja od posljedica katastrofe, koje se mogu dogoditi, a koje su 2014.godine i dešavale na području ovog entiteta.


Šef Odjela za civilno planiranje za vanredne situacije NATO-a Wolf Dieter Roepke, govoreći o značaju ovakvih vježbi, istaknuo je da su one važne, jer ukoliko se ne vježba ranije, u hitnim situacijama se ne može odgovoriti pravovremeno.


Istaknuo je da je ovo 17. NATO-ova vježba u okviru EARDC-a, ocijenivši da je  izuzetno važna za NATO da bi se razmijenila iskustva, planiranja i interoperabilnost.


Održavanje vježbe je jedno, planiranje drugo, a nakon toga uslijede naučene lekcije, da se ocijeni koordinacija, procedure, a vježba je i jasan znak saradnje koja se može postići, konstatirao je Roepke.


Dodao je da osim domaće treba pojačati i regionalnu saradnju, a jedan od ciljeva NATO-a i jeste, kako je naveo, da približava države jedne drugima.


Vježba je bila obimna s timovima iz 34 zemlje, koji su bili na terenu, ostali zdravi i cijeli, a koji su pokazali posvećenost i profesionalnost, zaključio je Roepke.


-Mislim da smo uspjeli i ispuniti očekivanja, ustvrdio  je, zahvalivši ministru Mektiću na saradnji i čestitajući BiH na organizaciji i gostoprimstvu.


Ukupna vrijednost ove vježbe iznosila je 767.000 KM, od čega je NATO učestvovao s 200.000, a BiH s oko pola miliona KM.

 

(Fena/ad)
 

BLIN
KOMENTARI