hitna sjednica skupštine o vodosnabdijevanju

Konaković: Trenutno ima 75 posto neprihodovane vode, curenja na mreži, od toga je 987 kvarova kroz koje curi...

Hronika 28.09.17, 15:33h

Konaković: Trenutno ima 75 posto neprihodovane vode, curenja na mreži, od toga je 987 kvarova kroz koje curi...
On je zastupnicima SKS-a danas prezentirao predložene mjere za rješenje problema u KJKP Vodovod i kanalizacija, te kazao da je rasprava trebala biti obogaćena konstruktivnim prijedlozima zastupnika kojima bi se mjere unaprijedile
 
 
Premijer Kantona Sarajevo je u pauzi hitne sjednice Skupštine novinarima kazao da u ovom trenutku ima 75 posto neprihodovane vode, curenja na mreži, od toga je 987 kvarova kroz koje curi nekoliko stotina litara vode.
 
 
On je zastupnicima SKS-a danas prezentirao predložene mjere za rješenje problema u KJKP Vodovod i kanalizacija, te kazao da je rasprava trebala biti obogaćena konstruktivnim prijedlozima zastupnika kojima bi se mjere unaprijedile.
 
 
- Predložena mjera od 60 dana govori o otklanjanju kvarova u roku od 60 dana, a 978 kvarova je trenutno u KS-u. S brojem timova koje možemo angažirati i novcem i mehanizacijom koju imamo, u noćnim satima, možemo riješiti problem i to je realno - rekao je Konaković.
 
 
Drugi dio mjera je borba s nelegalnim potrošačima koji kradu i neracionalno troše vodu.
 
 
Podsjetio je da je rekonstrukcija ViK-a spora, jer postoje zakonske procedure koje predugo traju, ali čim su se stekli uvjeti krenulo se sa smjenom upravljačke strukture preduzeća, a novi menadžment će odgovarati Vladi, a ne politikama.
 
 
Kazao je da se ne  mogu sanirati svi gubici vode, ali bi doveli do podnošljivih procenata koji mogu garantirati da 24 sata bude vode, osim u slučaju velikih elementarnih nepogoda.
 
 
Naveo je da se „priča na sjednici Skupštine svodi na političke teze, ko je i koliko upravljao“, za sada nema konkretnih prijedloga od zastupnika, osim prijedloga zastupnice Mersihe Mehmedagić, Nejre Dizdarević i još malo njih.
 
 
Očekuje da će u drugom dijelu sjednice zastupnici imati konkretnija rješenja, ukoliko ih ne bude Vlada KS-a, će implementirati predložene mjere, „ili će se naći neka nova vlada koja će implementirati neke nove mjere“.
 
 
Konaković garantira da će s novim menadžmentom ViK-a koji je sačinjen od stručnih ljudi, pravnika, ekonomista, inženjera i ljudi koji znaju šta rade i koji će sarađivati s Vladom KS-a, problem vodosnabdijevanja biti riješen.
 
 
 
(FENA/mr)
BLIN
KOMENTARI